Skurup skjuter ifrån grannarna på villamarknaden

Ekonomi Artikeln publicerades
Villapriserna stiger i Skurup.
Villapriserna stiger i Skurup.

Villapriserna sjönk i Sjöbo, Simrishamn och Ystad under årets första månader. Men i Skurup är trycket på villorna så högt att priserna steg med femton procent jämfört med förra året.

Antalet bostadsaffärer sjönk kraftigt under februari och mars i år. Jämfört med samma period i fjor gjordes 20 procent färre bostadsaffärer i hela landet. Det visar statistik från Svensk mäklarstatistik som samlar in data från mäklare .

Hans Flink, försäljningschef vid Svensk Mäklarstatistik ser två orsaker – dels påverkade påsken, dels det skärpta amorteringskravet som började gälla den 1 mars.

– Den ena påskveckan inföll i mars vilket drar ned antalet affärer men sedan är det här också ett tecken på att många passade på att slutföra sina flyttplaner och slå till innan förändringen trädde i kraft, säger han.

I Ystad, Sjöbo och Simrishamn sjönk villapriserna under årets första tre månader. I Tomelilla är underlaget för skralt för att kunna utläsa någon trend i villapriserna.

Skurup är den enda kommun i sydost där villapriserna har stigit under perioden.

– Det är en väldigt stabil marknad. Utbudet är väldigt lågt generellt för villor i Skurup men efterfrågan är enorm. Det är otroligt mycket Malmöfolk som drar sig till vår kommun, säger Cornelia Lembke, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Skurup.

Det har resulterat i mycket folk på villavisningarna och korta försäljningstider. Säljarna får också bra betalt.

De nya amorteringskraven som infördes den 1 mars har inte påverkat marknaden nämnvärt i Skurup, säger Cornelia Lembke.

– Priserna är generellt så pass låga i Skurup att man kommer undan det här kravet. Nu får man belåna 4,5 gånger sin årsinkomst. Då har man fortfarande ganska stort utrymme att köpa bostad här om man är två personer i hushållet, säger hon.

Fakta

Amorteringskrav

Det skärpta amorteringskravet innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst, det vill säga inkomst före skatt, ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra i dag. Detta gäller utöver redan befintliga amorteringsregler. Reglerna började gälla den 1 mars 2018.

Källa: Finansinspektionen.

Visa mer...

Fakta

Så här läser du tabellen:

Siffrorna i statistiken är en jämförelse med januari– mars 2017. Alla siffror kommer från Svensk mäklarstatistik.

Pris tkr är medelpriset på villor i kommunen under den aktuella perioden.

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).

Medelpriset för en villa är beräknat på överlåtelser gjorda under januari 2018 – mars 2018.

Visa mer...

Skurup:

 

Tomelilla: (F= inte tillräckligt stort underlag för att redovisa prisutveckling.)

 

Sjöbo:

 

Simrishamn:

 

Ystad: