Slaget om Sandskogen uteblev

Ystad Artikeln publicerades

Militären valde andra vägar och slaget om Sandskogen uteblev. "Våra protester har gjort nytta och jag har ingenting att klaga på", säger Bert Rydhagen i Naturskyddsföreningen.

Protesterna mot militärövningen i Sandskogens naturreservat har varit högljudda. Bland annat har Naturskyddsföreningen påtalat att det är en känslig tid för djurlivet och att k-pistsalvor kan skrämma ruvande fåglar.

– Vi har lyssnat på synpunkterna, säger pressofficer kapten Jonas Jonmar. Vi måste lära oss att ta hänsyn till tredje person.

Sandskogen var från början tänkt som skådeplats för en stridsövning. Det 500 man starka förbandet Core Battalion fick på fredagen uppdraget att ta sig från Köpingebro, via Fredriksbergs gård till värnpliktsparkeringen i Ystad.

Vid Fredriksbergs gård blev det strid med fienden. Under hela vägen fanns figuranter som kunde dela med sig av viktig information om militären ställde rätt frågor.

– I den här övningen är just förhållandet till befolkningen viktig, säger Jonas Jonmar. Vi har valt att inte spärra av någonstans.

Att det civila livet pågår som vanligt runt de stridande soldaterna gör övningen mer realistisk.

– Sådana är förutsättningarna i till exempel Afghanistan. Där gäller i allra högsta grad att få en bra relation med civilbefolkningen. En dålig kan underminera hela insatsen.

Ted Strömbäck var stridsledare för den första delen av fredagens övning.

– Den har fungerat bra och framför allt känts realistisk, säger han. Dessutom är det bra att de värnpliktiga inte är härifrån. Här måste de verkligen läsa karta innan de ger sig ut i terrängen.
Efter striden vid Fredriksbergsgård måste trupperna besluta vilket håll de skulle ta mot Ystad. En förtrupp låg i diket vid Fredriksbergsvägen och inhämtade uppgifter.

På vägen passerade skolbussen, på rälsen for pågatåget förbi och i hagen betade korna.

Men de kamouflerade soldaterna slappnade inte av och förlorade aldrig fokus. De tog så småningom beslutet att undvika den minerade Sandskogen i så stor utsträckning som möjligt.

– Militären har varit mycket angelägna om att göra rätt och de har valt att göra mindre än de hade tillstånd till, säger en nöjd Bert Rydhagen, som tycker kommunen kunde ha haft en liknande dialog med Naturskyddsföreningen innan de gav militären tillstånd att öva.