Kvinna åtalas för att ha fört bort två barn – greps på Kastrup

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Anders Wiklund/TT

Den släkting som förde bort två barn från Ystad som var familjehemsplacerade och tog dem utomlands greps när hon kom till Kastrups flygplats. Hon har nu åtalats misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

De båda minderåriga barnen omhändertogs enligt Lagen om vård av unga (LVU) förra sommaren och placerades i ett familjehem, men föräldrarna fick träffa dem.

När familjehemmet skulle hämta dem hos föräldrarna efter ett möte i slutet av november förra året var barnen borta. De efterlystes genom polisen. Efter en tid visade det sig att barnen förts utomlands av en släkting.

Pappan som var kvar i Sverige åtalades misstänkt för att ha hjälpt till när barnen försvann, men friades av Ystads tingsrätt. Rätten såg det som helt klart att det begåtts ett brott när barnen fördes bort mot familjehemmets vilja, men tyckte inte att bevisningen mot pappan höll. Åklagaren överklagade inte domen.

Parallellt med detta fortsatte utredningen mot släktingen, som häktades i sin utevaro efter det att pappan friats. När kvinnan i slutet av april kom till Kastrup med de båda barnen greps hon helt odramatiskt. Barnen lämnades över till sociala myndigheter.

Släktingen utlämnades den 11 maj av de danska myndigheterna till svensk polis och anhölls direkt för att häktas tre dagar senare. Nu har åklagaren lämnat in stämningsansökan och väckt åtal mot henne för grov egenmäktighet med barn. Kvinnan har i polisförhör erkänt. På fredag blir det rättegång vid Ystads tingsrätt.