SMHI: Höstväder väntas hela veckan

Sydöst Artikeln publicerades

September har varit ovanligt varm, men nu pekar det mesta på att resterna av sommaren bokstavligen blåser bort.

– Det väntar blåsiga dagar. Det mesta tyder på att sensommaren dragit förbi, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Höstens maktövertagande märktes redan på tisdagseftermiddagen med ett intensifierat blåsande. SMHI hade då utfärdat en klass 1-varning för hårda vindar över Östersjön. Men vindarna kommer naturligtvis också att påverka de på land.

– Det väntar blåsiga dagar med en sydvästlig frisk vind. Regnskurar kommer att förekomma. Det är molnigt men de kommande nätterna spricker det upp en aning. Temperaturerna ligger mellan 10 och 15 grader, säger Therese Gadd.

Det höstliga vädret verkar sträcka sig över i princip resten av veckan, med ett litet andningshål – på torsdag. Det är då man bör planera in sina utomhusaktiviteter framöver.

– Då kommer en liten högtrycksrygg över sydöstra Skåne. Det bör bli soligt och vindarna lättar med temperaturer upp emot 17 grader.

Därefter väntar höstrusket igen, och vi ställer frågan rakt ut till SMHI:

Är sommaren dödförklarad?

– Haha, nja, det är förstås väldigt svårt att säga. Det finns ju något som kallas brittsommar, och ibland återkommer sommartemperaturerna i slutet av september, början av oktober. Men som det ser ut så har sensommaren dragit förbi, säger Therese Gadd.