SMHI varnar för hård vind och snöfall

Skåne Artikeln publicerades
Foto:Matt Rourke

Efter stormen Urd och översvämningarna. Nu är det dags för busväder igen. Under onsdagen drar snö och hårda vindar in över Skåne. SMHI går ut med varningar.

Det är en så kallad klass 1-varning utfärdad för hela Skåne.

Från mitt på onsdagen ser vindarna ut att bli mycket hårda, vindbyar på omkring 21 meter per sekund väntas.

– Framemot kvällen börjar de avta allt mer. Vi räknar med 21 sekundmeter i byarna men medelvinden blir inte lika kraftig, säger meteorolog Marie Staerk.

I samband med den hårda vinden kommer också snöfall. Vid lunchtiden på onsdag tros det börja snöa och framåt kvällen övergår ovädret i regn.

– En varmfront passerar. Mitt på dagen är det nollgradigt men sedan blir det någon plusgrad.

I delar av sydvästra Sverige har SMHI utfärdat klass 2-varning, vilket betyder risk för mycket besvärligt väder. Det gäller för Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län. Där finns risk för att snöfallet kommer att leda till kraftig drivbildning.

Även på torsdag kan det bli riktigt blåsigt. Byar av blåst och regn kan passera.

– Men det blir inte samma besvärliga väderläge som under onsdagen, säger Marie Staerk.

Det kommer att blåsa kuling i samtliga svenska farvatten. Destination Gotland skriver på sin hemsida att de ställer in sina turer mellan Nynäshamn och Visby under onsdagen.

Även flera tåg i Jönköpings och Kronobergs län har ställts in, på grund av vädervarningen. Från onsdag morgon fram till lunch på torsdag går inga tåg på linjerna Halmstad–Värnamo–Jönköping och Halmstad–Värnamo–Nässjö.

Fler sträckor kan stängas med kort varsel, beroende på väderutvecklingen, meddelar Trafikverket.