Då kommer snön – till sydöstra Skåne

Ystad Artikeln publicerades
SMHI varnar för snöfall i stora delar av Sverige, men inte i Skåne.
Foto: Anders Wiklund/TT
SMHI varnar för snöfall i stora delar av Sverige, men inte i Skåne.

Under veckan har sociala medier fyllts med bilder på snö från i stort sett hela landet – men vi längst ner i söder får vänta på första snöfallet.

På SMHI:s snökarta kan man se att snön under onsdagsmorgonen hade tagit sig ända ner till norra Skåne. Rapporter till YA talar om snö ända ner i Tomelilla kommun.

– Det var ett nederbördsområde som kom in västerifrån som gav en hel del snö ända ner i Skåne och Blekinge. Nu fortsätter det mot nordost och det kommer att bli besvärligt i stora delar av landet när snöfallet intensifieras över Svealand och Norrland samtidigt som vinden tilltar, säger meteorologen Therese Gadd.

Temperaturen kommer att ligga på plussidan under hela resten av veckan i södra Skåne, så de som hade en förhoppning om ett första snöfall även i Ystad får slå den ur hågen. Även uppåt landet kommer det vita täcket att försvinna under onsdagen eller torsdagen.

– I Götaland har temperaturen stigit och snön har övergått i regn. Det nederbördsområdet kommer nu att fortsätta norrut och under torsdagen kommer det att vara regn istället för snö ända upp i Norrland, säger Therese Gadd.

När kan vi då förvänta oss snö i Ystad med omnejd? Meteorologen Therese Gadd kan inte se några tydliga tecken på snöfall i de prognoser som hon har tillgång till.

– Nu är det mild luft som strömmar in. Under inledningen av nästa vecka kommer det in kall luft. Sen är det oklart med nederbördsläget. Kanske skulle det kunna komma snö hos er i slutet av nästa vecka, säger Therese Gadd.

I en jämförelse med tidigare år när snön brukar komma är årets väderläge inget onormalt.

– Ni brukar inte få snö förrän i början eller mitten av december, säger Therese Gadd.