Annons

Sommarnjutning med rabarber

Något av det första Karin Ludorowski planterade i sin trädgård var rabarber.
Ystad • Publicerad 13 juli 2006
Rabarbern i kakan blir härligt krispig eftersom den inte bakas så länge.
Rabarbern i kakan blir härligt krispig eftersom den inte bakas så länge.Foto: 
(Reservbild) Kan det bli mer somrigt än så här? Fikabuffén är uppdukad.
(Reservbild) Kan det bli mer somrigt än så här? Fikabuffén är uppdukad.Foto: 
Skånes godaste tårta: rabarberdröm, rabarberkaka med maräng, rabarbermarmelad på scones och hemlagad rårörd rabarbersaft. Ja tack.. Bild: Pernilla Sjöström
Skånes godaste tårta: rabarberdröm, rabarberkaka med maräng, rabarbermarmelad på scones och hemlagad rårörd rabarbersaft. Ja tack.. Bild: Pernilla SjöströmFoto: 
Karin Ludorowski har planterat vinbär, hallon, björnbär, smultron och rabarber i sin trädgård.
Karin Ludorowski har planterat vinbär, hallon, björnbär, smultron och rabarber i sin trädgård.Foto: 

– Det är väldigt somrigt med rabarber. Jag har alltid fått det på somrarna när jag växte upp, säger Karin Ludorowski.

Hon har ärvt sin mammas gamla recept på rabarberkaka. Och hon har kommit på egna recept som gjort henne prisbelönt. Hennes tårta "Rabarberdröm" utsågs år 2004 till Skånes godaste.

Annons

– Jag tänkte på sommaren när jag kom på idén till det receptet, säger Karin.

Till vardags är hon konditor ute på Olof Viktors bageri utanför Glemmingebro. Men bara för att hon bakar i sitt yrke har hon inte slutat göra det hemma.

– Det är inte samma sak att göra det hemma. Här bakar man en kaka, på jobbet massor.

Hon tycker att en bra rabarber ska vara lite syrlig. Men det behövs socker för att balansera syran.

– Det ska ju inte vara så att man behöver dra ihop munnen.

Karin Ludorowski påbörjade sin konditorbana tidigt. Som liten flicka i Smedby utanför Kalmar ville hon gärna hjälpa sin mamma att baka. Som tvååring var det pepparkaksbak som gällde, sen har det bara gått framåt.

– När jag skulle välja till gymnasiet var det bara bakning som gällde.

Därefter har karriären gått via Kristianstad där hon tog sitt gesällbrev, flygcatering på Arlanda och konditoriet på NK i Stockholm. Där träffade hon på konditormästaren Jan Hedh som kom att vara med och starta upp Olof Viktors. När de behövde mer folk hörde han av sig till Karin och hennes man Paul som är bagare. Nu jobbar de båda på Olof Viktors.

– Vi ville ner till Skåne, säger Karin.

Solen gassar in i trädgården och det dignande bordet av rabarberdelikatesser får inte förgås. På nybakad scones breds rabarbermarmelad, i glasen finns läskade hemlagad saft. Sen väntar två olika tårtor. Dags för en riktig sommarnjutning.

Annons

Carl Johan Engvall

0411-55 78 68

c-j.engvall@allehandasyd.se

Rabarberkaka med marängtäcke:

Kakbotten:

3 äggulor

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

125 g smält smör

Annons

1 dl matlagningsgrädde

Cirka 5 dl rabarber skurna i tunna bitar (halv centimeter tjocka).

Maräng:

3 äggvitor

1 1/2 - 2 dl socker

Vispa ihop äggulor och socker. Rör ner vetemjöl och bakpulver tillsätt därefter det smälta smöret och matlagningsgrädden. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda i 175 grader 30 minuter.

Fördela rabarberbitarna på kakan. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i 1 1/2 - 2 dl socker och 3 tsk vaniljsocker. Bred marängen över rabarberbitarna. Grädda i 175 grader cirka 15 minuter. Servera med vispgrädde eller vaniljglass.

Fler recept hittar du på www.ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons