Stå upp satt fint på kafé

Ystad Artikeln publicerades

Prästen, det är en riktig skämtare. Jesper Mattsson, alltså. Det var han som kom på idén med en stand up-klubb på Per Helsa.

Inte bara för att själv ha någonstans att uppträda, det finns nämligen många andra som kan förlänga vårt liv med ett gott skratt, resonerar Jesper Matsson. Till premiären i går kväll hade han samlat en lång rad av sina skånska favoritkomiker. Åtta personer inalles, däribland den skäggige unge mannen från Ica kvantum, Simon Svensson, som förvisso inte är så rolig när han prismärker matvarorna. Men i går duggade skratten tätt i det fullsatta kaféet.

Först ut var prästen.

-Fantastiskt att så många kommit hit. Som ni vet har vi tuff konkurrens. De visar ju "Året med kungafamiljen" på tv, skojade Jesper Mattsson.

En man i publiken inflikade att programmet går i repris. Sedan överlämnades mikrofonen till kvällens första gästartist, Mikael Hallkvist. Han bor i Kristianstad och är ensamstående. Just civilståndet blev den röda tråden i hans framträdande. Hallkvist beskrev med tragikomiska exempel vad som är typiskt för ensamstående personer, och greppet gick hem bland publiken.

Minst lika roligt blev det när han beskrev den äktenskapliga motsatsen.

-Om man åker till Ullared på semestern, och campar utanför i två veckor, då är man gift.