Stabil start för ungt företag med skakigt innehåll

Ystad Artikeln publicerades
På ett halvår har Albin Sandell skaffat 1 100 unika kunder – på bara den sista veckan har 100 nya tillkommit. Affärsidén är att sälja mat i pulverform som blandas med vatten till en shake. En påse täcker hela dagsbehovet.
Foto:Carl Johan Engvall
På ett halvår har Albin Sandell skaffat 1 100 unika kunder – på bara den sista veckan har 100 nya tillkommit. Affärsidén är att sälja mat i pulverform som blandas med vatten till en shake. En påse täcker hela dagsbehovet.

21-åriga Albin Sandells e-handelsföretag har fått en flygande start. Förra veckan hade hemsidan Swejoy.se 1000 unika kunder, denna veckan har de 1 100. Nu har föräldrarnas garage bytts ut mot en egen lagerlokal på Östra industriområdet.

Albin Sandell säljer måltider i pulverform. Tillsätt bara vatten så har du dagsbehovet av näringsämnen i drickbar form: frukost, lunch och middag.

– Det är inget kosttillskott. Det här är mat, säger Albin Sandell när han tar emot i den nya lagerlokalen ute på Östra industriområdet.

Han har precis med hjälp av mormor och morfar skickat iväg dagens leverans. 64 paket – nytt rekord.

– Det tidigare rekordet var på 34 paket. På DHL säger de att jag är den e-handlare som levererar flest paket i Ystad. I dag skickade jag till och med iväg fler paket än e-handelsföretagen i Malmö.

Historien bakom 21-åriga Albin Sandells företag är kort, men inte desto mindre händelserik. Det hela började för drygt ett år sedan i samband med att han bestämde sig för att bli vegan.

– Mamma sa till mig att om jag skulle bli vegan fick jag laga min egen mat hemma.

Matlagning är inget som ligger Albin Sandell varmt om hjärtat. Han kom ihåg en dokumentär som han hade sett om en trend i USA som gick ut på att man blandade ihop måltider i flytande form utifrån de näringsrekommendationer som finns. Där har ett koncept utvecklats som heter Soylent. Det säljs dock inte i Europa. Albin började då leta efter ett alternativ här och hittade det holländska företaget Jimmy Joy som säljer pulvermåltider.

– Jag beställde ett startpaket. Blandade ihop en omgång och satte på köksbordet där hemma. Här har ni middagen, sa jag till mamma och pappa. De var extremt skeptiska och tyckte inte att jag var klok. Jag tyckte att det var extremt smart.

Efter en veckas prov bestämde han sig för att testa att leva på pulvermaten Plenny shakes i en hel månad. Albin Sandell hade nu också upptäckt att det inte fanns någon svensk återförsäljare av produkten. Efter två sömnlösa nätter satte han sig ner och skrev ett mejl till det holländska bolaget.

– Dagen efter pratade vi i tre timmar på Skype och de sa att jag skulle boka ett flyg så att vi kunde snacka mer.

I månadsskiftet oktober-november åkte Albin Sandell ner till Holland. Han visste inte vad han skulle säga till sina föräldrar och till sin arbetsgivare. Vid den här tidpunkten var han anställd på Plastal efter att ha lagt en framgångsrik karriär som e-sportare på is.

– Till mina föräldrar sa jag att jag skulle till Nederländerna för en jobbresa med jobbet. På jobbet trodde de att jag skulle ner och spela.

Resan resulterade i att Albin skrev på kontrakt för att bli generalagent i Sverige.

– När jag hade skrivit på insåg jag att jag inte hade något företag, visste inget om skatter, frakt. Jag visste ingenting.

Det enda Albin Sandell visste var att han hade en vilja och inställning att lyckas. Han har alltid jobbat målinriktat för att uppnå sina mål. Som 11-åring började han sälja Kvällsposten för att tjäna egna pengar. Efter det jobbade han under två år i kiosken på Jaktens kiosk och minigolf.

– Jag jobbade ofantligt mycket. Jag ville köpa en lätt motorcykel. Det var inte viktigt för mig att ha ledigt, det viktigaste var att nå mitt mål. Så känner jag fortfarande.

Albin Sandell sa upp sig från sitt jobb, sålde sin motorcykel och investerade alla sina sparpengar i det nya företaget. Föräldrarnas garage fick fungera som lager. I mitten av april levererades de första paketen, men efter en inledande topp dalade försäljningen.

– Jag började fundera på hur jag skulle marknadsföra mig. Jag hade många kontakter sedan tiden då jag spelade och livestreamade. Jag kontaktade några internetkändisar och la mycket pengar på att göra reklam hos dem. Det har fungerat bra. Jag lägger hellre pengar på marknadsföring för att få företaget att växa än att ta ut lön.

För tre veckor sedan flyttade lagret ut från garaget på Vänortsgatan till en lagerlokal på Östra Zinkgatan. Men planerna slutar inte där.

– Om fem år har företaget en egen lokal på 2 000 kvadratmeter och vi levererar till hela Norden.

Men ärligt talat hur kul är det att äta vuxenvälling tre gånger om dagen?

– Det går ju inte att jämföra med en fin middag. Det är ett alternativ när man vill få i sig något snabbt och som man inte behöver laga. Det är nyttigt, billigt och enkelt. Det är inte så många som uteslutande lever på detta, även om det är fullt möjligt. De flesta ersätter en eller två måltider per dag.