Annons

Startskott för ännu ett miljonprojekt

Arbetet är igång. Ystads reningsverk byggs om och till för 185 miljoner kronor.
– Vi har börjat schakta för den första delen, säger Kristina Göransson, driftschef på reningsverket.
Ystad • Publicerad 23 augusti 2014 • Uppdaterad 18 februari 2022
Miljöprojekt. Kristina Göransson på plats vid schaktningen. ”Det är roligt för personalen att få ett modernt reningsverk att jobba med”, säger hon.
Miljöprojekt. Kristina Göransson på plats vid schaktningen. ”Det är roligt för personalen att få ett modernt reningsverk att jobba med”, säger hon.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Samtidigt som om- och tillbyggnaden av vattenverket i Nedraby och arenabygget vid Åvalla fortsätter är det dags att starta nästa stora projekt i Ystads kommun. Det snart 50 år gamla reningsverket ska moderniseras för att möta dagens miljökrav och den framtida befolkningsökningen.

Öster om verket vid Västerleden växer nu jord- högarna när grävmaskinerna äter sig ner i marken och schaktar bort matjord. Om tre veckor ska den delen av arbetet vara klart. Då ska betongplattorna gjutas och sedan ska här byggas två stora sedimenteringsbassänger.

Annons

– Vi är klara med det till våren nästa år, säger Kristina Göransson.

Nybyggda delar

Men det är bara början. Sedan byggs ett nytt biosteg och en ny inloppsdel till verket innan dagens bassänger kan tömmas och byggas om. När det sker kopplas de nybyggda delarna in så att reningsverket kan vara i drift under hela byggtiden.

Senast den 31 december 2016 ska allt vara klart och intrimmat. Från 1 januari året efter gäller nämligen länsstyrelsens nya hårdare krav på rening av avloppsvattnet som går ut i Östersjön. Arbetet görs också för att öka kapaciteten när det blir fler hushåll i Ystad och Skurup.

– Vi får ett helt nytt reningsverk. Det är byggt för att klara befolkningsökningen i kommunerna 25 år framåt i tiden, säger Kristina Göransson.

– Vi lever nära Östersjön och badar i den. Det blir ett jättelyft i kommunens miljöarbete när det är färdigt.

Reningsverket stod klart 1965, byggdes till 1974 för att rena organiskt material, 1980 för fosfor och 1998 för kväverening.

2007 skrev Sverige under Baltic sea action plan som är en gemensam plan mellan länderna kring Östersjön för att få bukt med miljöproblemen och rädda havsmiljön.

– Det handlar om statusen på Östersjön. Utan skärpta utsläppskrav på våra reningsverk klarar Sverige inte att leva upp till Baltic sea action plan. Vi ska släppa ut mindre kväve, fosfor och organiskt material, säger Kristina Göransson.

Arbetet görs som en samverkansentreprenad med Purac som totalentreprenör. Puracs anbud var 135 miljoner kronor. Ytterligare 50 miljoner kronor går till allt från arbetet med detaljplanen, projektering och anbud till andra entreprenörer som anlitas. Här finns också nio miljoner kronor till oförutsedda utgifter.

Annons

– Jag känner mig lugn och trygg med att vi har kontroll på ekonomin och arbetet, säger Kristina Göransson.

Utöver själva verket blir det också nya lokaler för de anställda, ny verkstad och ett nytt laboratorium.

Projektet betalas av va-abonnenterna genom höjda taxor.

INTERNAL INTERNAL
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons