Annons

”Staten måste hjälpa oss med erosionen”

Under ett dygn i december försvann ovanligt mycket sand i ett slag från Löderups strandbad. Många fastighetsägare är oroliga och kommunen skriver nu till regeringen och ber om hjälp.
Löderups strandbad • Publicerad 30 januari 2018
Staten måste peka ut en myndighet eller instans som ska ansvara för erosionsfrågor i Sverige, och den instansen måste få resurser för att kunna agera. Det anser både samfällighetsföreningen i Löderups strandbad och Ystads kommun. Kommunalråd Kent Mårtensson vill nu få med sig de andra kommunerna längs sydkusten, i en skrivelse till statsministern.
Staten måste peka ut en myndighet eller instans som ska ansvara för erosionsfrågor i Sverige, och den instansen måste få resurser för att kunna agera. Det anser både samfällighetsföreningen i Löderups strandbad och Ystads kommun. Kommunalråd Kent Mårtensson vill nu få med sig de andra kommunerna längs sydkusten, i en skrivelse till statsministern.Foto: Sprisse Nilsson

Den 9 december var det väldigt kraftigt högvattenläge i kombination av hårda sydliga och sydvästliga vindar i Löderups strandbad.

Mängderna av sand som försvann då skrämde många fastighetsägare i trakten.

Annons

Sedan dess har Löderups strandbads samfällighetsförening mobiliserat sig och kallat till ett krismöte med kommunen.

Ystads kommun genomför en strandfodring vart tredje år, bland annat vid Löderups strandbad. Den bufferten är nu i princip borta, enligt föreningen.

– Det har tagit hårt och det är klart vi är oroliga. I stort sett all sand som fördes tillbaka under förra året är nu under vattnets yta, berättar Rolf Jonsson som är ordförande i föreningen.

Foto: Fredrik Sjöstrand

– I princip försvann en husvagnsrad av campingen vid havet. De platserna är borta. Det är det som är kusligt, att det vid vissa förhållanden kan hända väldigt dramatiska saker. Vi har en akut situation och därför sammankallade vi till ett möte.

Både samfällighetsföreningen och kommunen är rörande överens om det övergripande problemet, och det är att staten behöver ta större ansvar för havserosionen.

– Vi har ju inte en utpekad myndighet som ska hantera de här frågorna. Vi har blivit hänvisade till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), SGU (Sveriges geologiska undersökning), SGI (Statens geotekniska institut) – men det är faktiskt så att ingen äger frågan om havserosion på nationell nivå, säger kommunalråd Kent Mårtensson (S).

– Vi ska skriva till statsministern och vi vill ha med oss alla kommuner på sydkusten, från Vellinge till Simrishamn.

Syftet med skrivelsen till regeringen är att få till en statlig myndighet eller instans som kan ta tag i och samordna erosionsfrågorna, och som har resurser att sätta in.

– Redan 1986 började vi i Ystad att agera och kämpa mot erosion och vi har faktiskt gjort ganska mycket på eget bevåg. Det är nu dags för staten att gå in och ta ett ansvar för detta, och det accentueras förstås av de klimatförändringar som vi ser, säger Kent Mårtensson.

Rolf Jonsson håller med:

Annons

– Det är alldeles uppenbart att det saknas en motsvarighet till det danska Kustdirektoratet, som äger frågan om erosionsfrågan där.

Havet kryper närmare Löderups strandbads camping, som är väldigt populär under sommaren.
Havet kryper närmare Löderups strandbads camping, som är väldigt populär under sommaren.

Kent Mårtensson kommer nu att kontakta de andra kommunerna längs sydkusten.

– Vi borde vara klara med att skicka iväg den gemensamma skrivelsen till stadsministern inom en månad, säger kommunalrådet.

Rolf Jonsson konstaterar att frågan om erosion är en fråga som debatterats länge, utan att något har hänt på nationell nivå.

På båda sidor om Kungahövden så har havet ätit mycket av stranden i vinter.
På båda sidor om Kungahövden så har havet ätit mycket av stranden i vinter.

– Det som hände oss den 9 december 2017, det väckte oss. Vi känner att vi måste påtala att detta är en nationell angelägenhet och vi behöver hjälp, säger Rolf Jonsson.

– Vi på kommunen delar den uppfattningen. Att den här frågan den accelererar, det kan vi se. Då tycker vi att det är bra om vi kan agera gemensamt och få med fler kommuner än Ystads kommun, säger Kent Mårtensson.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons