Stor gren föll ner på uteservering – igen

Ystad Artikeln publicerades
Läsarbild från i söndags då grenen föll ner över serveringen.
Foto: Ingemar Larsson
Läsarbild från i söndags då grenen föll ner över serveringen.

Den stora kastanjen framför Norra promenadens uteservering har återigen tappat en gren rakt ner bland bord och stolar.

Ingen person kom till skada när grenen föll ner vid lunchtid på söndagen. Restaurang Norra promenaden hade stängt vid tillfället.

– Det var ju tur det. Grenen föll in över bord och stolar på serveringen. säger Josefin Örstedt, delägare till restaurangen.

I juli förra året föll en betydligt större gren ner vid uteserveringen. Vid det tillfället var restaurangen öppen, en man med barnvagn hade precis passerat under trädet, men lyckligtvis skadades ingen. Grenen föll då precis utanför restaurangens avgränsning.

Arkivbild från 10 juli 2017: Josefin Örstedt vid den stora grenen som föll ner utanför Norra promenadens uteservering.
Foto: Carina Viberg
Arkivbild från 10 juli 2017: Josefin Örstedt vid den stora grenen som föll ner utanför Norra promenadens uteservering.

– Jag blir lite irriterad över att det kan hända igen. Det ska inte få hända. Jag förstår att det är ett gammalt träd, men jag tycker inte att kommunen har varit så engagerade som de borde vara, säger Josefin Örstedt.

Kastanjen står på kommunens mark utanför det område som restaurang Norra promenaden arrenderar. Efter den förra incidenten har kommunen låtit undersöka trädet.

– Vi tog in professionell hjälp i fjol för att besiktiga trädet. Det finns dokument på att det är friskt. Men det är svårt att förutse vad som kan hända i naturen. Kastanjer blir väldigt tunga i lövverket vid den här tiden på året, säger Jonas Persson på kommunens parkenhet.

Vad kommer ni att göra nu när detta har hänt?

– Vi kommer att titta på trädet igen. Vi reducerade kronan ganska kraftigt förra året, men vi kanske måste göra mer. Det är hela tiden en avvägning mellan att bevara våra fina gamla träd och andra intressen.

Josefin Örstedt på Norra promenaden vill gärna behålla den gamla kastanjen.

– Men den borde klippas ner ännu mer. Kommunen måste se till att det inte händer en olycka. Nu i sommar kommer det vara allsång här och då är det fullt med folk.

Är det aktuellt för dig att flytta bord från den utsatta platsen?

– Jag skulle bli av med 50 platser om jag måste stänga den delen av serveringen. Det är jag inte intresserad av, säger Josefin Örstedt.

Foto: Ingemar Larsson