Stora mängder tallpollen längs kusten

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Peter Hellemarck

Vattnet längs med stränderna är gulfärgat längs flera sträckor på sydkusten. Det rör sig om ofarligt tallpollen.

På bilder från Löderups strandbad som har tagits på söndagen syns stora områden med gulfärgat vatten. Rapporter kommer även från Svarte-hållet och även vid Trelleborg har vågorna färgats gula. Badgäster har oroats över att det skulle vara algblomning, men det handlar det inte om.

På hemsidan InfoBaltic – Informationscentralen för Egentliga Östersjön – som drivs av länsstyrelsen i Stockholm kan man i ett färskt inlägg läsa: ”Pollensäsongen har också kommit igång nu och pollen kan också ansamlas i vattnet och grumla det. Tallarna kommer snart att blomma för fullt och då kommer tallpollen synas på vattenytan (...), vilket kan likna algblomning.”

Havet vid Löderups strandbad.
Foto: Peter Hellemarck
Havet vid Löderups strandbad.

Allergi mot tallpollen finns enligt pollenrapporten.se, men det är ovanligt.

Algblomning kan förekomma under stora delar av året och det kom redan i början av maj in rapporter om blomning av rödbruna alger i Östersjön.

Den algblomning som brukar få störst genomslag är annars den som sker under högsommaren då de blågröna algerna blommar i Östersjön. Blågrönalgblomningar i Östersjön ser ofta ut som gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Det är otrevligt att bada i den här massan och den är också giftig. Giftigheten varierar mellan olika arter, men kan också variera inom en och samma art. Det krävs dock att man får i sig algerna för att ta skada.

Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men se till att inte svälja något vatten och det är också en bra idé att duscha efteråt. Det finns alltid risk att drabbas av exempelvis hudirritationer eller andra problem. Små barn och hundar bör undvika att bada på ställen där det är algblomning.

Östra Stranden i Trelleborg under söndagen. Läsarbild Kelly Simonsson.
Foto: Kelly Simonsson
Östra Stranden i Trelleborg under söndagen. Läsarbild Kelly Simonsson.