Polisen bekräftar: Mannen blev mördad

Ystad Artikeln publicerades
Vid halv två-tiden på torsdagen var det ett stort polispådrag på Skottegatan i centrala Ystad. Sju polisbilar och en ambulans kom till platsen. Polisen rubricerar den 27-årige mannens död som mord.
Foto:Carl Johan Engvall
Vid halv två-tiden på torsdagen var det ett stort polispådrag på Skottegatan i centrala Ystad. Sju polisbilar och en ambulans kom till platsen. Polisen rubricerar den 27-årige mannens död som mord.

Polisen har fortfarande inte gripit någon misstänkt för mordet på den 27-årige man som på torsdagen hittades död i en lägenhet på Skottegatan i centrala Ystad.

– Vi har hållit en del förhör, men det har varit med vänner, grannar och anhöriga. Någon misstänkt gärningsman har vi inte i det här läget, säger Göran Landvall, kommissarie på polisregion Syds utredningsenhet.

I går blev resultatet från den första primära rättsmedicinska undersökningen av kroppen klart.

– Vi kan inte gå in på omfattningen av skadorna, men han har utan tvekan bragts om livet, säger Göran Landvall.

Den döde 27-åringen är tidigare känd av polisen, men inte dömd för något brott.

– Vi kartlägger offrets senaste veckor i livet och behöver information om hans nätverk, umgänge och rörelsemönster, säger Göran Landvall.

Larmet kom in till SOS klockan 13.11. Det handlade om ett misstänkt grovt våldsbrott. Ett flertal polispatruller och ambulans larmades till platsen. Minst åtta polisbilar positionerade sig runt flerfamiljshuset på Skottegatan. En ambulans stod stationerad utanför fastigheten, men lämnade platsen i lugnt tempo vid 14-tiden. Den stora polisstyrkan stannade dock kvar. Tekniker kallades in från Malmö för en teknisk undersökning.

Polisavspärrningen sträckte sig från Norrevärnsgatan upp till Döbelnsgatan, även grönområdet österut mot Bellevuevägen och intilliggande Sankt Hans torg spärrades av.

Boende som bodde inom avspärrningarna fick inte komma in i sina lägenheter under tiden som polisens undersökning pågick.

Filip och Louise Mårtensson bor i lägenheten under den mördade mannen.

– På morgonen hörde jag hörde ett skrik uppifrån och sen en duns i golvet. Sen var det tyst och jag tänkte inte så mycket mer på det förrän hela polispådraget satte igång, berättar Filip Mårtensson.

– Man blir lite chockad när sådant här händer någon som vi träffat ofta i trappan och hälsat på. Måste erkänna att jag sov med ena ögat öppet i natt, säger Louise Mårtensson.

– Det är obehagligt att det händer så mycket hemskheter i Ystad, säger en kvinna som passerade avspärrningen och som fick gå en omväg för att komma hem till sin lägenhet. Polishundar sökte i området och polisen har även gått igenom soprummet och tagit med sig sopor för att gå igenom dessa.

Vid 17-tiden på torsdagen hävdes avspärrningarna men några polisbilar fanns kvar på platsen. Däremot är det fortsatt avspärrat i lägenheten och polisens tekniker kom vid 12-tiden på fredagen tillbaka till lägenheten för nya undersökningar.

Enligt uppgifter till Ystads Allehanda ska någon ha sett en person springa från platsen i samband med händelsen.

Den senare tidens flera grova våldsbrott i Ystadsområdet har inneburit att utredningen av mordet på 27-åringen flyttats över till polisregion Syds utredningsenhet.

– Något samband mellan det här mordet och våldsbrottet på Norra promenaden nyligen ser vi dock inte, förtydligar Göran Sandvall.