Studenterna festade bort kraftiga skyfallet

Ystad Artikeln publicerades
25 bilder
Foto:Malin Palm

Mitt i det största jublet kom ett skyfall in över Ystad. Men det stoppade inte studenterna.

Himlen öppnade sig över både studenter och åskådare. De flesta saknade paraply och blev helt dränkta i skyfallet. Men det verkade inte hindra alla de som nu placerat skolan bakom sig. Och lastbilarna körde runt på gatorna, trots att det mesta av texten på banderollerna rann bort.

– Det känns otroligt bra just nu. Det är nu livet börjar, jag börjar jobba redan på söndag, säger en glad Alexander Falck, blivande fordonsmekaniker.

Som vanligt hade många hundra anhöriga, vänner och andra samlats på Österportstorg för att vara med om studentutsläppet. Här och där stack de stora skyltarna med barnbilder upp på de nykläckta studenterna.

En av skyltarna välkomnade Nellie V. Lindqvist. Många kramar och grattis väntade henne när hon kom ut från Österportsskolan.

– Jag har redan sommarjobb men jag har redan sökt till högskola i höst. Min plan är att bli socionom i Malmö, säger hon.

Lite längre bort kramades Thewan Olsson om av föräldrar och släktingar. Även han hade sommarjobb, inom vård och omsorg. Men yrkesvalet efter avslut på samhälle/media-programmet var ännu skrivet i stjärnorna.

– Jag har faktiskt ingen aning om vad jag vill göra. Vi får väl se, säger han.

Runtomkring, under träd, markiser, i trappuppgångar - alla platser dit inte skyfallet nådde - samlades alla som ville hylla och sjunga för alla nya studenter. Och så småningom visade sig solen igen.