Superkommunen Ystad tog brons

Ystad Artikeln publicerades
Kommunalrådet Kent Mårtensson (S) är nöjd med Ystads höga kommunranking i Sverige.
Kommunalrådet Kent Mårtensson (S) är nöjd med Ystads höga kommunranking i Sverige.

Ystad kom på tredje plats i slutstriden om utmärkelsen Årets superkommun 2018.

– Det känns jättebra, jag tycker att vi ändå har vunnit ett bevis för att vi gör många saker rätt, sa en glad Kent Mårtensson (s) efter prisutdelningen på onsdagskvällen.

Trots att Ystad blev omkört av både Varberg och Skövde i finalen, var kommunalrådet Kent Mårtensson (s) nöjd efter Stora samhällsgalan på Cirkus i Stockholm.

– Jag har stor respekt för Varberg. Det känns ändå okej att förlora mot den staden, sa han innan han satte sig på tåget hem till Skåne sent på onsdagskvällen.

Att Ystad är Skånes bästa småstad stod klart redan innan onsdagskvällens prisutdelning tog fart på Cirkus i Stockholm. När tidningen Dagens samhälle för fjärde året i rad korade Årets superkommun var Ystad och Lund de enda skånska kommunerna i final, Lund i klassen städer och stadsnära kommuner, Ystad i klassen småstad och landsbygdskommuner.

– Det har varit en trevlig kväll och väldigt spännande, sa Kent Mårtensson.

Tidningen Dagens samhälle har i fyra år rankat landets kommuner utifrån officiell statistik inom områden som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid. Framtidsfaktorer som näringsliv, arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå har också betydelse för vilka som kvalar in i toppskiktet.

På Ystads pluskonto inför finalen fanns bland annat närheten till Malmö, Köpenhamn och Polen. Goda skolresultat gav också poäng precis som satsningen på Ystad Arena. Varbergs goda skolresultat och ekonomi smällde dock högre den här gången.

Fakta

Vinnarna

Nacka: I klassen storstadskommuner (136 stycken). Övriga finalister: Mölndal och Solna.

Halmstad: I klassen städer och stadsnära kommuner (108 stycken). Övriga finalister: Lund och Nykvarn.

Varberg: I klassen småstad och landsbygdskommuner (48 stycken). Övriga finalister: Skövde, och Ystad.

Visa mer...