Svärmande flygmyror och mätta måsar

Ystad

Under några dagar, ofta i slutet på sommaren, svärmar de. Vissa tycker det är obehagligt med flygande myror, medan Naturskyddsföreningen talar om ett årligt fenomen och att naturen har sin ordning.

Artikeln publicerades 29 juli 2011.

När det är varmt och lugnt i luften vill myrorna föröka sig. I onsdags var det en sådan dag och redaktionen på YA fick många samtal från läsare som hamnat mitt i en svärm med flygande myror.

– När nya honor och hanar precis har kläckts från sina ägg beger de sig upp i luften och parar sig. Sedan biter honorna av sig vingarna på grund av de är i vägen, säger Bo Granberg, före detta styrelsemedlem i Naturskyddsföreningen.

Myrorna är måsarnas mat

En bieffekt av svärmeriet är att måsarna seglar omkring i luften i stora flockar med öppna näbbar. Flygande kryp är mat. Så varma sommardagar då luften är stilla sker det saker i luften. Myror som flyger och måsar som äter.

– Detta är ett kortvarigt tillstånd och flygmyror bosätter sig inte inomhus. Men ofta sker fenomenet från flera bon och stackar samtidigt.

– Vingarna finns för att myrorna ska kunna flyga till andra bon och para sig med andra. En företeelse så att det inte blir inavel, säger Bo Granberg.

I en myrstack är ju alla släkt och myrdrottningen producerar ägg kontinuerligt.

– Drottningen kan bara bli parad av flera hanar och samlar sedan sperma i sitt ”spermatek”, en blåsa i bakkroppen. Här kan spermierna bevaras ett helt år.

Bara vissa blir krönta

Hanarna har en uppgift, innan de dör, och det är att para sig med fertila honor, som eventuellt kan bli drottningar om de har tur.

– De kan bara kallas drottningar om de har grundat ett samhälle. Då kan de ligga i sitt bo och bli flera år och bli matade och ompysslade, berättar Bo Granberg.

Men bara ett fåtal lyckas med att bli krönta. De flesta fertila honor som producerar ägg dör, precis som hanarna som befruktar dem. Överlevarna är de sterila arbetsmyrorna som har mycket att göra med att förbättra stackarna, ta hand om drottningen och äggen som produceras..