Tågkaos – pendlare fast i flera timmar: "Helt sinnessjukt"

Hyllie Artikeln publicerades
Shicarra Klemedsson och Niklas Loman, två Skurupsresenärer som fick vänta i timmar.
Foto:Fanny Westling
Shicarra Klemedsson och Niklas Loman, två Skurupsresenärer som fick vänta i timmar.

Medan direktbussar till Ystad gick i skytteltrafik fastnade cirka 40 personer som skulle till Skurup, Svarte, Svedala och Oxie på Hyllie station i tre timmar.

På Hyllie station står Tomas Blohmé som jobbar på Rydsgårds förskola. Han har inte klätt sig för att stå ute i två och en halv timme, och har bara shorts på sig.

– Stämningen är förvirrad. Ingen vet någonting och alla springer bara runt, säger han.

Koordinatörerna som står vid tågen på Hyllie station hänvisar till en busshållsplats vid Malmö arena. De berättar att där är ersättningsbussar som går i princip hela tiden.

Men resenärerna på platsen vittnar om någonting annat. När klockan är nio på morgonen är där en kvinna som stått där sedan klockan kvar över sex som bestämmer sig för att ge upp.

Klass 1-stormen som hindrar tågen från att åka gör sig påmind för resenärerna. Det är blött och kallt och ingen busskur i sikte.

Busschauffören Bengt, som inte vill ställa upp med efternamn är inte på toppenhumör han heller. Han har fått i uppgift att köra direkt mellan Hyllie och Ystad.

– Vi är vana vid att ta all skit. Folk blir arga på oss busschaufförer, men vi måste göra som vi blivit tillsagda.

Plötsligt kommer en annan buss som säger att han ska stanna på mellanstationerna. Men till resenärernas stora besvikelse måste han vila i 45 minuter.

– Ingen har respekt för att vi måste vila och hålla vårt schema, säger Bengt.

På Skånetrafikens pressjour hade man på torsdagsförmiddagen inte nåtts av informationen att det inte fanns några ersättningsbussar som stannade på vägen mot Ystad.

När Skånetrafikens Anna Fjellner återkommer till YA bekräftar hon det som resande till Skurup och andra orten längs rutten till Ystad upplevt i Hyllie på torsdagsmorgonen.

– Fler personer som stått i Hyllie har själva kontaktat trafikledningen och berättat. Men allting är rätt beställt från Skånetrafiken. Det borde ha stannat bussar längs vägen, men det har skett misstag på vägen. Bussbolagen har inte levererat enligt den beställning man fått, säger Anna Fjellner.

Både när det gäller den här typen av planerade och mer oplanerade insatser använder sig Skånetrafiken av Bussakuten för att nå olika bussbolag som kan köra på uppdrag av Skånetrafiken.