Byggjobbare föll tio meter – dog på platsen

Sjöbo Artikeln publicerades
Polisen ska nu genomföra en teknisk undersökning av olycksplatsen.
Polisen ska nu genomföra en teknisk undersökning av olycksplatsen.

Plötsligt föll den 47-årige mannen från korgliften cirka tio meter upp i luften. Han avled på platsen. Både polis och Arbetsmiljöverket ska nu utreda olyckan.

En arbetsplatsolycka inträffade på tisdagseftermiddagen på en gård i Sjöbo kommun. Händelsen utreds som vållande till annans död.

– Det rubriceras så, men det är ingen specifik person som är misstänkt för något brott, säger polisen Sara Schön.

Olyckan inträffade under ett arbete med takläggning på gården. Den 47-årige mannen befann sig i en korglift ungefär tio meter upp i luften när han av någon anledning tappade balansen. Flera skräckslagna vittnen såg hur han föll till marken.

– Han dog på platsen, säger Sara Schön.

Polisen har spärrat av gården och ska nu genomföra en teknisk undersökning. Man förhör också de personer som blev vittnen till dödsolyckan.

Det är oklart om den förolyckade mannen var anställd av gården eller av en extern entreprenör.

Även Arbetsmiljöverket kommer att undersöka olycksplatsen i Sjöbo.

– Hittills har jag bara polisens och medias uppgifter, men vi är på plats någon gång denna vecka för att samla in fakta, säger Monica Björk, sektionschef för Arbetsmiljöverkets Region syd.

Vad är det ni tittar på?

– Till exempel kollar vi på arbetsutrustning och skyddsanordningar. Vi undersöker också vilka riskbedömningar som gjorts innan arbetet påbörjades.

Vad händer om ni hittar brister?

– När vi samlat in alla fakta granskas materialet av flera personer hos oss, bland annat av våra jurister som bedömer om det finns grund för en åtalsprövning.

Vad tror du om olyckan i Sjöbo?

– Jag vill inte spekulera i vad som kan ha orsakat den, men rent generellt kan jag säga att det ju är ett riskfyllt arbete att vistas i en liftkorg så högt upp. Därför är det viktigt att kolla upp vilken riskbedömning som gjorts, säger Monica Björk.

Enligt Arbetsmiljöverkets statistik har 27 personer hittills avlidit i olika typer av arbetsplatsolyckor i Sverige i år, vilket är ungefär lika många som ifjor. Det rör sig om allt från en skogsarbetare som fått fallande träd över sig, till den djurvårdare som nyligen dödades av en björn i Orsa djurpark.

Trafik och maskiner skördar många offer. I juni dödades till exempel en polis som krockade med en lastbil vid skånska Tyringe, och i februari dog en miljöarbetare i Malmö sedan han blivit påkörd av en hjullastare.

Många olyckor har också inträffat på byggarbetsplatser. Så sent som den 4 juli dog en byggnadsarbetare i Stockholm sedan han ramlat från ett tak.