Tandläkaren går online - ja, i Ystad

Ystad Artikeln publicerades

Länge har vi kunnat shoppa och umgås online. Nu tas nästa steg. Besök din tandläkare - medan du är hemma.

– Det här är en fantastisk möjlighet. Speciellt för folk som annars har svårt att förflytta sig och komma hit, säger Roger Gadd, privattandläkare i Ystad.

Med start i dag finns inte bara möjligheten att via nätet boka sin tid hos honom, utan samtidigt ladda upp och skicka in bilder på sina tänder. Sedan är det bara att invänta mötestiden, där den fortsatta undersökningen sker online.

– Vi avtalar en tid. Innan vi sedan ses granskar jag bilderna noga, berättar Roger Gadd, som nu är först ut i landet med den nya tjänsten.

Under mötet diskuteras, som vid vilket tandläkarbesök som helst, vilka problem patienten lider av och om man märkt av några förändringar i tänder eller munhåla. Roger Gadd utgår även efter vad han ser på fotografierna.

– Om bilderna är ofullständiga kan patienten gapa stort mot sin webbkamera och följa mina instruktioner. Jag kommer även vägleda patienten att själv krafsa bort exempelvis tandsten och genomföra andra mindre ingrepp som kan klaras hemifrån på egen hand, förklarar Roger Gadd.

Skulle det visa sig att patienten lider av karies, eller andra svårare problem, måste dock mottagningen uppsökas personligen.

Tjänsten utvecklades under hösten förra året, provkördes i januari och har under de senaste månaderna blivit en stor snackis i hemlandet USA.

Bakom själva idén står kändistandläkaren Les Plaque. Han tröttnade på Hollywoodprofiler som alltför ofta avbokade sina tider, eller lät bli att komma när envisa paparazzis vakade utanför deras hem.

Och nu väljer fler och fler tandläkare att haka på. I USA är antalet anslutna kliniker upp i hundratalet, och även Holland och Frankrike ligger i framkant.

Mer utveckling är dessutom att vänta. Ledande teknikföretag har visat stort intresse för tjänsten och under sommaren kan den första dentist-applikationen till mobiltelefonen vara ett faktum.

– Det pratas om ett program som gör att du kan ta röntgenbilder med din mobil. Det vore förstås revolutionerande, säger Roger Gadd.