Tappat och klart för Systemet

Ystad Artikeln publicerades

De är väderbitna som franska vinbönder. Nu får de lön för mödan i vingården. 1 juli introduceras Claes Olssons och Thorstens Perssons vin från Österlen på Systembolaget.

Det är inte helt lätt att odla vin – men ännu svårare att passera monopolets nålsöga.

Claes Olsson och Thorsten Persson har lyckats efter åtta år av oräkneliga ifyllda blanketter, timmar av samtal med myndigheter och så allt jobbet på vingården i Hagestad med plantering, klippning, skörd och tillverkning.

Det är ett litet exklusivt parti som distribueras till de tre närmaste systembolagen i Ystad, Tomelilla och Simrishamn.

– Vi har skrivit kontrakt på att leverera 200 flaskor. Vi vill sälja lokalt annars kostar frakten för mycket, säger Claes Olsson.

Det kanske inte är en alltför djärv gissning att det på torsdag kommer att säljas en och annan flaska Österlenvin à 249 kronor styck.

Fjorårets skörd var på 700 liter, så det finns en del kvar när Systemet har fått sitt. Det återstående vinet är reserverat för restauranger och för vinprovning på gården ett par kilometer från Sandhammaren.

Serveringstillstånd har man fått, men än så länge tillåter lagstiftningen bara servering i slutna sällskap.

Vill man sedan köpa en flaska, ja då krävs det att man fyller i en blankett för privatimport och sedan betalar och hämtar vinet i en av Systembolagets butiker.

Claes Olsson och Thorsten Persson hoppas dock att vinprovning på de få svenska vingårdar som finns i dag ska bli laglig vid årsskiftet.

– Regeringskansliet gjorde något fel. Egentligen skulle det ha kunnat bli lagligt redan nu 1 juli, men det kan i stället bli vid årsskiftet, säger Thorsten Persson.

Drömmen är naturligtvis att kunna ha vinprovning och gårdsförsäljning precis som i det övriga Europa.

Hur det blir med den saken håller en ny utredare på att grunna på, och ett förslag ska förmodligen presenteras före årsskiftet.

Den som varit med ett tag väljer dock att inte sia om vad som ska ske när svensk alkohollagstiftning ska harmoniseras med EU:s regelverk.

För Ystads Allehandas läsare är Thorsten Persson välkänd som fotograf. Han gick i fjor i avtalspension och har sedan dess kunnat ägna sig helt och hållet åt sin hobby – som vuxit till nästan en heltidssysselsättning.

Claes Olsson har ett förflutet i byggbranschen. Hans kunskaper har kommit väl till pass vid bygget av vineriet, butiken och vinprovarlokalen som är en tillbyggnad med vasstak till den ursprungliga 1800-talsgården.

Precis bakom gården växer vinrankorna i långa rader. I vår har de båda österlenska vinbönderna planterat 1 000 nya plantor, allt som allt växer här 2 000 vinrankor. I början planterade de mest röda druvsorter, men har nu bestämt sig för att börja tillverka mer vitt vin. Det är lättare att få bra i vårt klimat.

Olsson och Persson bildade vinbolaget 2002, de första vinrankorna planterades i maj 2003.

– Den första vinsatsen satte vi i mitt gamla fotolabb, säger Thorsten Persson.

Efter det har de gjort en lång resa, investerat i jäskar och avstjälkningsmaskin, lusläst lagstiftning och pratat med myndigheter.

Vägen har inte varit utan hinder.

– Vi har hällt ut hundratals liter, säger Thorsten Persson.

Men vid två tillfällen har de belönats med diplom på Svenska vinodlares årsmöte.

Systembolaget ger inte något omdöme om vin som godkänts för försäljning. Så nu återstår att se vad kännarna och alla andra vindrickare tycker när de smakar på vinet som odlats på de magra jordarna på fälten ned mot Sandhammaren.