Här förlorar eleverna – mot världsmästaren

Ystad Artikeln publicerades
Tummarna är överst och blicken håller ni på händerna hela tiden. Heidi Andersson instruerar Linuz Lindskog Kajrup och Philip Stuhre. 3 bilder
Foto:Mark Hanlon
Tummarna är överst och blicken håller ni på händerna hela tiden. Heidi Andersson instruerar Linuz Lindskog Kajrup och Philip Stuhre.

Att vara stark i armarna är inte bara en tillgång på byggarbetsplatsen. Det kan även ge eleverna på byggprogrammet chans att bli skolmästare. På måndagen fick de träning i armbrytning av elvafaldiga världsmästaren Heidi Andersson.

Att bryta arm handlar inte bara om muskelstyrka. För att få ner motståndarens arm krävs också teknik.

– Det går inte att utifrån utseende säga vem som är bra på att bryta arm, säger Heidi Andersson.

Hon är själv ganska späd, väger 64 kilo och blottar inga enorma armmuskler när hon tar av sig överdragsjackan. Ändå är hon elvafaldig världsmästare i armbrytning och har 25 års erfarenhet av den speciella sporten.

På måndagen var hon i Ystad för att prata om hållbarhet och bryta arm med yrkeseleverna på Ystad gymnasium.

– Vi har arbetsmiljövecka och den handlar om allt från brandsläckning och elsäkerhet till träning, hälsa och hållbarhet, berättar läraren Mattias Jeppsson.

Det var hans idé att bjuda in Heidi Andersson, som även besökte gymnasiet i Sjöbo när han arbetade där.

Heidi Andersson tar plats vid ett av de speciella armbrytningsbord som numera finns på byggprogrammet. Hon visar hur man ska stå med benen, lägga höften mot bordskanten, armbågen på stödet och sedan försöka lägga ner sin motståndares arm.

– Det handlar om att använda hela sin tyngd och om att dra ut motståndarens arm, förklarar hon och bjuder upp läraren Henrik Röjthammar till en demonstration.

Sedan turas eleverna om att under ledning av Heidi Andersson och Jonny och Alexander Söderström från armbrytningsklubben i Simrishamn försöka bryta ner klasskamraterna och omväxlande instruktörerna.

– Jag har tidigare bara brutit arm på skoj med kompisarna och det var länge sedan. Nu fick jag bra tips. Det var skoj, säger Hampus Nilsson.

Molly Thysell är ensam tjej i byggklassen. Hon tränar på gym och tycker att hon är ganska stark.

– Men här visade det sig att man behövde annan slags styrka säger hon.

– Våra elever har mycket energi och detta blir ett sätt att ta hand om den, säger Mattias Jeppsson.

Han och Henrik Röjthammar hoppas att armbrytningsborden ska komma till nytta.

– De ska användas på rasterna, men jag tänker även att vi då och då bryter undervisningen för att bryta arm. Och vi ska helt klart utlysa ett skolmästerskap i armbrytning, säger Henrik Röjthammar.