Tioåriga tullhunden Peppsi går i pension

Ystad Artikeln publicerades

Efter ett yrkesliv som tullhund går Peppsi i pension. I veckan sniffade hon sig igenom sin sista arbetsdag.

Hon är pigg, tioåriga springer spanieln Peppsi, och svansar runt i tull­ens lokaler nere i hamnen i Ystad. Här har hon gjort åtskilliga arbetspass tillsammans med husse Bo Sjöberg. Men åren har tagit ut sin rätt.

– Hon hör dåligt nu, säger Bo Sjöberg.

Han fick hand om henne när hon var två år och har tränat och jobbat med henne under årens lopp. Hon är tränad för att kunna upptäcka smuggling av cannabis, heroin, kokain och amfetamin.

Bo Sjöberg och Peppsi är ett riktigt team.

– Hon är en enmanshund. Jag har henne med mig 24 timmar om dygnet.

Hon är en duktig tullhund även om hon är lite vek. Men hon har gjort några stora beslag och åtskilliga lite mindre.

Bo Sjöberg berättar om en kontroll vid Öresundsbron där det slumpade sig så att såväl landshövdingen som tulledningen var på plats under ett studiebesök när en ny herrgårdsvagn stoppades i tullen.

Hittade amfetamin

Peppsi markerade vid balkarna vid sidorna av bilen. Men letade och letade men hittade ingenting. Till slut visade det sig att tolv kilo amfetamin var gömt just i balkarna i bilen och de höga dignitärerna fick ett talande exempel på hur effektiv en hund är när det gäller att avslöja narkotika- smuggling.

Och precis före jul hittade Peppsi elva kilo vakuumförpackat cannabis i dörrarna på en personbil som också kom över Öresundsbron.

Men nu ska hon få sova lite längre på morgnarna hemma i Simrishamn, om hon vill det. Hon är inte lika motiverad längre och gillar egentligen bäst att vara ute i skog och mark. Hon är också mycket förtjust i mat vilket ibland har varit lite besvärligt eftersom hon varit duktig på att hitta allt ätbart även när hon varit i tjänst.

Förutom en förmåga att urskilja lukten av narkotika, även om den är väl förpackad, har en hund en annan stor tillgång som narkotikaspanare.

– Hundar har inte förutfattade meningar, säger Bo Sjöberg och berättar ytterligare en historia från sitt liv som tullare.

Den här gången var det en kollega till honom som stod i tullfiltret med sin hund vid Bornholmstrafiken. Hunden markerade mot en äldre dam i päls. Damen, som kom i sällskap med en man, var turister och var på väg att besöka den danska ön och det visade sig att hon hade med sig lite cannabis.

Utbildas i Norrtälje

Numera utbildas tullens hundar på tullens hundskola i Norrtälje. Tidigare fanns det en hundskola i Sollefteå som Bo Sjöberg minns med lite saknad. Här var den samlade kompetensen när det gäller hundutbildning samlad. Man utbildade alla sorters brukshundar.

Bo Sjöberg kommer att fortsätta att jobba på tull­en, men utan hund under sina sista yrkesår. Han är 61 och tycker fortfarande att jobbet är spännande. Men det kommer säkert att känna tomt. I tullgänget vid Polenterminalen kommer man att sakna henne.

Bo Sjöberg räknar upp de sex hundarna som han haft sedan 1987, och Peppsi är en av de bästa.