Tomelilla: Budgetinriktning – inte fler administrativa uppdrag

Tomelilla Artikeln publicerades

Kommunfullmäktiges viktigaste uppdrag under året är att ta beslut om kommunens mål och budget för det kommande året. Inför årets budgetbeslut fanns fyra budgetförslag, varav vänsterpartiets byggde på höjd skatt och därför föll redan i första beslutsomgång när skattesatsen fastställdes.

I slutomgången fanns det tre budgetförslag och ett trettiotal tilläggsyrkanden.

Efter att ha klubbat huvudinriktningen och som en helhet för Alliansens budget för 2020; lades mycket av Kommunfullmäktiges kraft på att votera tilläggsyrkandena från oppositionen.

Att budgeten är ett viktigt principbeslut hoppas vi att vi är överens över alla partigränser om, men det är inte rimligt att vi först tar beslut om en återhållsam och väl balanserad budget, för att sedan släppa alla spärrar i tilläggsanslagsyrkandena.

De allra flesta av dessa tilläggsyrkandena slutar med ”i uppdrag att utreda”- vilket vi vänder oss mot i ett budgetbeslut. I en tid när Alliansen vill prioritera tilll exempel omsorg, skola, fler i jobb och bra miljöarbete finns det absolut inte ohejdat med ekonomiskt utrymme att anställa fler administratörer eller prioritera bort arbete till exempel inom kultur o fritidsverksamheterna för att ge Kommunfullmäktige en redovisning av kommunens samlade konstinnehav .

Sedan konstatera vi också att alla delar av oppositionens budgetar inte är helt förkastliga, det finns positiva delar som vi gärna fortsätter samarbeta kring. Men där hoppas vi att partierna återkommer till nämnderna eller KF med konkreta och väl genomarbetade förslag – som inte enbart innebär merarbete och ökade kostnader.

Per-Martin Svensson (M)

Leif Sandberg (C)

Carina Persson (L)

Bo Herou (KD)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.