Tre års fängelse för knarksmuggling

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Anders Wiklund/TT

En 34-årig man döms till tre års fängelse för grov narkotikasmuggling via Ystad.

Mannen utvisas också i tio år från Sverige.

Den 34-årige mannen kom med Polenfärjan och var, enligt egen utsago, på väg till Oslo när han stoppades av tullen i Ystad i april i år. I hans bil hittades stora mängder amfetamin, cannabis och det narkotikaklassade läkemedlet tramadol.

Mannen har erkänt smugglingen och sagt att han mot betalning skulle frakta narkotikan från Polen till Norge på uppdrag av en främmande man.

Enligt 34-åringen var han i en ekonomiskt svår situation när han på en fest fick erbjudandet om att för 15 000 zloty (cirka 35 000 svenska kronor) utföra smugglingen. Eftersom han var påverkad av alkohol tackade han ja till erbjudandet.

Den främmande mannen på festen gav honom sedan detaljerade instruktioner om hur smugglingen skulle genomföras i en hyrbil som uppdragsgivaren betalade. Betalningen för jobbet skulle 34-åringen får när transporten var avklarad.

På plats vid färjeterminalen i polska Swinoujscie kontaktades 34-åringen av ytterligare en främmande person som ska ha hjälpt honom lasta hyrbilen.

Ystads tingsrätt bedömer 34-åringens brott som grovt på grund av den stora mängden narkotika han försökte ta in i Sverige. Mannen som greps i april, ska stanna i häkte tills fängelsedomen verkställs. När han efter avtjänat fängelsestraff utvisas ur Sverige står det honom dyrt om han skulle återvända. Han hotas då av ytterligare ett års fängelse.