Trendiga män bär handväska

Ystad Artikeln publicerades

På allvar verkar nu som att männen har insett det som kvinnor länge vetat - en handväska gör tillvaron lättare.

Kommer ni ihåg det där avsnittet av komediserien Vänner, när Rachel förärar Joey en fräsig designerväska att hänga på axeln?

Joey tvekar, men låter sig intalas att det både är manligt och modernt. Fast deras vänner håller inte riktigt med, utan skrattar åt Joey likt aldrig förr. En manbag, det var ju det dummaste de hört.

Men skrattar bäst som skrattar sist. Nu, närmare tio år senare, är de där manliga handväskorna plötsligt topprankade inför sommarens trendlista.

Rapparen Kanye West har en, liksom fotbollsproffset Cristiano Ronaldo och vrålheta skådisen Gerard Butler. Kändisarna ses med pösiga påsväskor på axeln, fyrkantiga designervarianter på höften och till och med högblanka kuvertmodeller i handen.

Väskor i tyg, skinn och mocka verkar vara godkända. Färgmässigt är det dock nedtonat som gäller. En manbag ska vara svart, brun, grå eller möjligtvis beige. Någon form av manlighet måste rimligtvis ännu befästas, kanske är det därför färgprakten lyser med sin frånvaro.


Att trenden nu slagit igenom stort tros för övrigt hänga samman med den nya tidens teknik. Förr behövde männen enbart bemöda sig bära på några nycklar och en plånbok.

I dag kan vi plussa på en stor pekvänlig mobiltelefon, kanske en Ipad-dator, hörlurar och annat smått och gott. Svårt att få ner i fickorna.

Och när man väl vant sig vid att ha tillgång till det där extra förvaringsutrymmet, vant sig vid att ha alla sina mest behövda prylar med sig överallt – då är det förmodligen också svårt att gå tillbaka till fickformat.

För vilken kvinna skulle i dag klara sig utan sin handväska och alla de attiraljer denna kan tänkas innehålla?

Och med det är en sak så gott som säker, the manbag är här för att stanna.