Annons

Tuff vinter följs av fiskestopp

Vintern har varit tuff för yrkesfiskarna. Långa tider har fisket legat nere på grund av isen.
Ystad • Publicerad 30 mars 2010
Fiskaren Bo-Erik Wallin har varit ute och fiskat för sista gången före det en månad långa torskfiskestoppet. Bild: Albin Brönmark
Fiskaren Bo-Erik Wallin har varit ute och fiskat för sista gången före det en månad långa torskfiskestoppet. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

Lagom till att det våras träder torskfiskestoppet i kraft och fiskarna i Kåseberga har svårt att förstå varför. Fiskeriverkets generaldirektör ger dem svar direkt.

Magnus Fiskare Nilsson landade på tisdagsmorgonen den sista fångsten – 130 kilo torsk – innan det månadslånga stoppet träder i kraft.

Annons

– Det är tokigt det här, torskfiskestoppet gäller det västra beståndet. Det införs för att fisken här ska kunna reproducera sig. Men fisken leker inte förrän i juni eller juli, säger han.

Han berättar att på grund av isen kunde han bara fiska en dag i januari och en dag i februari. En så dålig fiskevinter har det inte varit sedan vintern 1991-92 och då var det blåsten som stoppade fisket.

Kylan har också gjort att fisken har letat sig ut på djupare vatten, vilket bidragit till att garnfiskarna fått sämre fångster.

– Det här året har varit ett avbräck för småfiskarna, vi som fiskar med garn, säger Magnus Nilsson.

Så kommer kollegan Bo- Erik Wallin intuffande i hamnen med sin fångst som han väger upp och lägger i lådor med is.

Bo-Erik Wallin berättar att han också har fått dåliga fångster i mars. Han vet inte riktigt vad det beror på. Fisket i höstas var bra, och tidigare kyliga år har inte påverkat fisket negativt.

– Fisket går upp och ner, konstaterar Bo-Erik Wallin.

En liten tröst är att han har rätt att fiska under fem dagar i april då fiskare med mindre båtar undantas från torskfiskestoppet.

Axel Wenblad, generaldirektör på Fiskeriverket, säger att han har den största respekt för Kåsebergafiskarnas synpunkter.

– Men torskfiskestoppet är ingenting som vi själva bestämmer om. Det är ett EU-gemensamt stopp, säger han.

Annons

Han understryker att stoppet är baserat på rådgivning från forskare, och han säger att det kan var så att enskilda fiskare talar i egen sak och inte har hela bilden klar för sig.

– Tidpunkten för fiskens lek kan variera från år till år. Ändras leken kan det också var ett skäl att förlänga stoppet, säger han.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons