Tullen lurade smugglare i fälla – två män inför rätta

Ystad Artikeln publicerades

Två män i en skåpbil stoppades av tullen i Ystad, De hade minst 100 liter starksprit och 1 000 liter öl i lasten, men fick köra vidare. När alkoholen senare såldes greps de.

Båda männen stod på torsdagen inför rätta vid Ystads tingsrätt misstänkta för smuggling.

Den 16 mars i år kom männen i en vit skåpbil med morgonfärjan från Swinoujscie till Ystad. De togs ut för kontroll som visade att bilen var lastad med 125 liter starksprit och 1 080 liter öl, men inga åtgärder vidtogs i hamnen.

Redan en månad tidigare hade tullen nämligen observerat att det såldes alkohol från samma skåpbil på en välkänd plats i Malmö. Då följde tullen efter fordonet, men tappade kontakten och lyckades därför inte gripa någon.

När tullen nu gjorde en kontroll på försäljningsplatsen kom flera olika personer till bilen och köpte öl och sprit, men även cigaretter.

Tullen såg den yngre av männen, som är i 50-årsåldern, när han satt i bilen och tog emot kunder . Hans drygt 15 år äldre kamrat var inte där just då, men greps samma dag och anhölls senare, men släpptes.

När de återkom i mitten av april stoppades de på nytt i tullen, men släpptes inte igenom. I stället greps de och anhölls sedan på nytt. Tre dagar senare häktades båda. Då hade de 52,5 liter starksprit och 470 liter starköl i bilen samt 1 640 cigaretter.

Männen nekar. Åklagarens bevisning mot dem vid rättegången var en film som visade försäljningen i Malmö, en lång rad sms och listor på försäljningen med namn på kunder.

Ystads tingsrätts dom kommer nästa fredag. Båda männen får sitta kvar i häktet i väntan på den.