Så många tjänade stort på att hyra ut sin bostad i sydöstra Skåne

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Hasse Holmberg

Allt fler väljer att hyra ut sin egen bostad. År 2015 tjänade 7 013 personer i Skåne över den skattefria gränsen på privatuthyrning, av dessa bor 150 i Ystads kommun.

Den skattefria gränsen för uthyrning går vid 40 000 kronor. Det innebär att större intäkter ska redovisas i inkomstdeklarationen. Dessa siffror från Skatteverket, för år 2015, har sammanställts av nyhetsbyrån Siren.

56 000 svenskar redovisade inkomster från privatuthyrning av bostad över den skattefria gränsen 2015, till ett värde av 1,6 miljarder kronor.

Inte helt oväntat ligger Stockholm i överlägsen ledning. Där tjänade 7 607 personer över den skattefria gränsen på att hyra ut sin bostad.

I Skåne toppar Malmö, med 1313 personer. I Ystad ligger siffran på 150, som tjänade minst 40 000 kronor på att hyra ut sin bostad. I Simrishamn låg siffran på 119, i Sjöbo 110, i Skurup 106 och Tomelilla 66 stycken som nådde över den skattefria gränsen.

Det har blivit allt vanligare att hyra ut sin bostad via en förmedlingssajt, till exempel Airbnb. Personer som gjorde detta granskades särskilt av Skatteverket i fjol. Resultat visar att en stor del inte redovisar sina inkomster, uppger Siren.

– Granskningen visade att åtta av tio som kom över den skattepliktiga nivån inte hade redovisat sina inkomster, vilket är en hög andel. Men det är relativt små volymer som vi har utrett, så det är svårt för oss att säga hur många det rör sig om totalt, säger Henrik Kisterud till nyhetsbyrån.

Statistiken, som sammanställts av Siren, visar siffrorna för Skåne: