Tystnad, tagning i skolan

Ystad Artikeln publicerades

På torsdagseftermiddagen förvandlades Norreportskolan till en scen i en Wallanderinspelning. Och eleverna fick vara statister.

Julia Brandt i klass 9B på Norreportskolan har lite planer på att skådespela.

– Det skulle vara kul, säger hon.

I går kom hon ett steg närmare sin dröm, när hon och 29 skolkamrater fick agera statister i en av BBC:s Wallanderinspelningar.

– Filmbolaget hörde av sig för länge sedan, när det var på jakt efter en skola, där man kan spela in ett par scener, berättar Pia Hermansson, biträdande rektor på Norreportskolan.

70 ville

När det blev klart att Norreportskolan passade för scenen, fick eleverna anmäla sitt intresse att vara med och agera statister.

– Vi fick in över 70 anmälningar till de 30 platserna, säger Pia Hermansson.

Skolan lottade ut statistplatserna till tio elever i vardera årskurs.

– Vi var nog först att anmäla oss, säger Matilda Lenngren och Emmie Sjölander Holmgren i 9G.

Klä sig normalt

Det är inte första gången de är med i en Wallanderfilm.

– Men jag har inte sett en enda. Fast den här ska jag titta på, säger Emmie Sjölander Holmgren, som berättar att elevernas enda instruktioner är att klä sig i normala skolkläder och undvika starka färger.

Eftersom filmfolk kräver tystnad och skolans elever och lärare vill arbeta i lugn och ro, passade det bra att BBC kom till Norreportskolan på en torsdag då skolan stänger redan klockan 14.

En scen med tio elever skulle visserligen spelas in redan klockan 11. Men inspelningen blev försenad och först vid 14.30-tiden rullade filmkameran.

– Det blev trots allt en bra erfarenhet. Så här är det i filmens värld – mycket väntan, säger Pia Hermanson.

Julia Brandt och ett par andra elever fick andra kläder av filmteamet, alla ombads stänga av sina mobiler innan det var dags för filminspelning i ett av skolans klassrum. Kenneth Branagh hade rollen som Kurt Wallander. Eleverna spelade sig själva.