Unik chans i helgen: Bli först i landet med simborgarmärke i naturkunskap

Kåseberga Artikeln publicerades
Ejdersträck vid Kåsberga.
Foto: Sven O A Svensson
Ejdersträck vid Kåsberga.

Under Ejderns dag i Kåseberga i helgen lanserar Naturskyddsföreningen ett helt nytt koncept: Naturfalken – ett simborgarmärke i naturkunskap.

Det är första gången som allmänheten ges möjlighet att kvalificera sig för det nya märket Naturfalken.

– Vem blir den första som vågar testa? Det blir spännande att se, säger Sindre Magnusson, ordförande i den lokala Naturskyddsföreningen och arrangör av Ejderns dag i Kåseberga.

Sindre Magnusson, ordförande i Naturskyddsföreiningen i Ystad.
Foto: Carl Johan Engvall
Sindre Magnusson, ordförande i Naturskyddsföreiningen i Ystad.

Med Naturfalken vill Naturskyddsföreningens riksorganisation höja intresset för djur och natur. Kunskapen om olika arter har sjunkit och det här är ett sätt att uppmuntra kunskapsinlärning. Om man klarar av att artbestämma tio djur eller växter har man kvalificerat sig för den första nivån av Naturfalken. Nästa nivå kräver 20 rätt, därefter 50 och 100 olika arter.

– Vi har tagit fram ett märke i trä. Vi får se om det blir den slutgiltiga utformningen, säger Sindre Magnusson.

Ejderns dag arrangeras för andra året. Premiärhelgen 2017 lockade knappt 1 000 personer till Kåseberga hamn. Konceptet i år är detsamma. Med hjälp av modern teknik kan man följa Ejdersträcken som drar förbi längsmed kusten. Åskådarna kan i realtid följa fåglarna utan att själva ha avancerade kikare. Fågelskådaren Anders Wirdheim kommer att guida åskådarna i vad man ser på skärmarna.

– De första sträcken drog förbi tidigare i veckan. Nu hoppas vi att det inte blir dimma i helgen så att vi kan se dem bra.

Foto: Håkan Anderberg

Under hela helgen kommer även olika föreläsare att hålla kortare föredrag med olika infallsvinklar på fåglar, och natur. Bland föreläsarna finns bland andra naturfotografen Brutus Östling. Man kommer också att kunna låna fotoutrustning för att ta bilder i en fotoskola som kameratillverkaren Olympus håller i.

Det hade varit roligt om vi kunde locka 1 500 personer i år. Men man vet aldrig. Folk är så oförutsägbara, säger Sindre Magnusson.

Fullständigt program och presentation av alla föreläsare finns på ejdernsdag.se