Vandaler stoppade modellflygare

Ystad Artikeln publicerades

Någon eller några mindre nogräknade personer använder radioflygklubbens start och landningsbana vid Fredriksberg i Ystad som rallybana.

- Man kör ju rundor här för att det ska förstöras. Så illa som det är i dag har jag aldrig sett förut. Det blir värre och värre. Det måste stävjas. Så här får det inte fortsätta, säger Niilo Thulander, ordförande i Ystad radioflygklubb,

Att flyga små radiostyrda flygplan kräver en jämn yta vid start och landning. Ett faktum som någon eller några bilförare antingen väljer att bortse ifrån eller inte tänker på.

Det lilla flygfältet har tydliga spår efter ett fordon som kört runt och skapat djupa spår på fältet. På flera håll finns hål och ojämnheter som enkelt tar knäcken på landningsställen på de små modellplanen.

Eftersom marken är förhållandevis torr har spåren inte blivit speciellt djupa. Värre är det, menar Thulander och visar med fingrarna på cirka en decimeter djupa spår, när någon kört rally på fältet efter att ett regn gjort marken mjuk.

Ystadsklubben med ett 30-tal medlemmar har haft fältet ute vid Fredriksberg till sina flygningar med radiostyrda modellplan i fyra säsonger. Varje säsong brottas man med svårigheter att hålla fältet jämt och fint. Hittills i har det varit värre än någonsin.

- Vi har många medlemmar flyger små plan och det är förödande med djupa hål i landningsbanan. I våras lade vi ner en hel arbetsdag på att fylla igen och jämna till här. Då fanns här inte ett spår.

Niilo Thulander menar att fältet även utan vandalernas rallyturer är ojämnt. Med hjulspår kors och tvärs blir förhållandena ännu sämre. Några av klubbens medlemmar har också förlorat landningshjulen efter att ha startat eller landat på fältet.

Ystads radioflygklubb hoppas nu att kommunen ska göra slag i saken och köpa upp marken som tillhör försvarsmakten. När det sker hoppas klubben få vara med på ett hörn med sina flygplan. Man drömmer redan om att anlägga ett bättre fält för de små modellplanen i närheten.

Förutom Ystads radioflygklubb utnyttjas fältet också av Acroflyer modellflygklubb från Sjöbo. Händelsen med det förstörda modellflygfältet har anmälts till polisen.