Världens största fyrskepp på besök

Ystad Artikeln publicerades
Fyrskeppet Elbe 1 går att besöka under torsdagen eller om man vill åka en liten tur under onsdagen.
Foto:Malin Palm
Fyrskeppet Elbe 1 går att besöka under torsdagen eller om man vill åka en liten tur under onsdagen.

Elbe 1 heter den, fyrskeppet från 1948 som är världens största i sitt slag. Nu kan Ystadborna och turister besöka det unika skeppet.

– Fyrskeppet ligger normalt i Cuxhaven och fungerar som museum och bed and breakfast. Men i 40 år var den ett navigeringshjälpreda och fyllde en viktig funktion, berättar Fleming Eklund från sjöhistoriska föreningen som lyckats få hit fartyget.

Många nyfikna hade samlats runt det märkliga skeppet med en stor fyr mitt på.

– Vi är nog lite fyrtokiga. Vi har besökt och bott på många fyrar längs den svenska kusten. Och självklart ville vi inte missa tillfället att gå ombord på det här unika skeppet, säger Torbjörn Messner från Ystad.

Tillsammans med hustrun Ewa och hunden Bella gick de runt hela båten och tittade på motorer, ankarkättningar, hytter, styrhytt, kök och andra ganska trånga utrymmen i båten.

– Stora Karlsö fyra är nog den häftigaste av alla fyrar. Men det är roligt att se den här båten som är så stor, säger Ewa Messner.

Ett fyrskepp fungerade som en vanlig fyr för att leda in båtar och undvika grund. Skillnaden var att båten var mobil och kunde röra sig i en radie även om den var fäst i ett ankare.

Fyrskeppet som egentligen lyssnar till det fina namnet Bürgmeister Oswald har i dag en besättning på 13 man och ligger för det mesta stilla i Cuxhaven. Men i år har båten som gör 7 knop rört sig över Danmark, Sverige och ska snart återvända till Tyskland.

– Det är en lång resa för en sådan här båt. Men det är roligt att få visa upp den för många, säger kaptenen Hermann Lohse.

Under onsdagen kan den som vill få en liten rundtur mellan 13 och 16. Pris 25 Euro.

För den som är intresserad av att titta inuti båten när den ligger stilla går det bra på torsdag från klockan 10.

– Jag tycker att alla som är intresserade av fyrar men även ovanliga båtar ska komma ner till hamnen. Det finns inte många fyrskepp kvar, säger Fleming Eklund.