Varma kläder behövs till flyktingarna

Ystad Artikeln publicerades
Insamling och utlämning av kläder till flyktingar har fått nya lokaler på Fridhemsgatan i Ystad. Volontärerna Anja Hansson och Mona Olsson packar upp och sorterar alla kläderna i prydliga högar på hyllorna.
Foto:Mark Hanlon
Insamling och utlämning av kläder till flyktingar har fått nya lokaler på Fridhemsgatan i Ystad. Volontärerna Anja Hansson och Mona Olsson packar upp och sorterar alla kläderna i prydliga högar på hyllorna.

På måndagen flyttade Ystad Sövestadsbygdens församling sin klädinsamling för flyktingar till nya och större lokaler. Behovet av varma kläder är stort.

– Vi behöver herrkläder i storlek small och medium, vinterjackor, tjocka tröjor, jeans, mössor och vantar. Vi har dam- och barnkläder men behöver även damvinterjackor. Vinterskor är också hårdvaluta, säger Jenny Wollin, kommunikatör i Ystad Sövestadsbygdens församling.

Hon hjälper till att packa upp alla kläder i de nya lokalerna på Fridhemsgatan 39 i Ystad. Utanför står en tom container som kläderna från flyktingboendet på Ystads spa transporteras i till sin nya hemvist.

– Vi sorterar i dag och börjar dela ut i morgon (läs på tisdagen; reds anm), säger Anja Hansson, en av ett 20-tal volontärer som hjälper till.

Väggarna i de två rummen är täckta med hyllor. Prydliga rader växer fram allt eftersom kläderna packas upp ur lådorna. Varje klädhög på hyllan märks med en etikett så det är lätt att hitta rätt sorts plagg.

– Det är min första dag som volontär och vi började med det här projektet. Det behövs verkligen volontärer. Alla kan dra sitt strå till stacken, säger Mona Olsson och fortsätter packa ur klädlådorna.

Klädinsamlingen startade för en månad sedan på Ystads spa men de lokalerna blev för trånga. Nu hyr Ystad Sövestadsbygden lokalerna på Fridhemsgatan av Ystads kommun och har kontrakt på ett år.

– Vår förhoppning är att få igång något större än det här. Vi letar lokaler som kan fungera och vill någon hjälpa till med det är vi tacksamma. Helst skulle vi behöva ett par hundra kvadratmeter, säger Magnus Persson, präst i Ystad Sövestadsbygden.

Fotnot: Den här veckan kan allmänheten lämna in kläder tisdag till fredag mellan klockan 14 och 16. Därefter är det inlämning varje torsdag klockan 16 till 18.