Annons

Rekordvarmt maj – så klarar Ystad värmeböljan

Maj blev historiskt varm på många håll i landet. Ystads Allehanda ringde upp sjukhuset, ett äldreboende och en förskola för att fråga: Hur klarar ni värmen?
Ystad • Publicerad 30 maj 2018

I Ystad har temperaturerna legat mellan 20 och 25 de senaste dagarna. Och så ser det ut att förbli flera dagar framåt. SMHI rapporterar att maj månad är den varmaste sedan 1800-talet på flera platser i landet.

På Ystads lasarett har man inte sett att värmen påverkat patienterna nämnvärt.

Annons

– Jag har frågat runt på akuten och ingen kunde minnas någon patient som kommit in med dehydrering eller liknande under de tre senaste dygnen, säger sjukhuschefen Annika Malmquist.

Annika Malmquist, sjukhuschef i Ystad
Annika Malmquist, sjukhuschef i YstadFoto: Laurin Niklas

Region Skåne har just nu en kampanj om hur äldre personer ska hantera värmeböljan. På affischerna tipsas om att dricka mer vatten, ta det lugnt och vistas svala miljöer.

På äldreboendet Ljuskällan på Fridhemsgatan i Ystad bor 58 personer. Enhetschef Anna Branse tycker att de boende klarar värmen bra, än så länge.

– De blir ju trötta och varma men det är inte så extremt ännu. De har möjlighet att gå ut på innergården i skuggan och så har vi lite AC som svalkar. Men håller värmen i sig så blir det jobbigt, då bli det tuffare och tuffare.

Äldre personer kan ha problem med att komma ihåg att dricka.

– Vi har personal dygnet runt som påminner så det är nog bättre att bo här än att bo hemma. Vi ser till att de har vätska och glass hela tiden, säger Anna Branse på Ljuskällans äldreboende.

Region Skånes kampanj för att få äldre personer att klara värmeböljan.
Region Skånes kampanj för att få äldre personer att klara värmeböljan.Foto: Foto: Region Skåne

Även på sjukhuset jobbar man efter regionens vätskeråd. Vissa delar av sjukhuset där det finns stora glaspartier blir snabbt uppvärmda av solens strålar men på patienternas rum går det att öppna och vädra, säger sjukhuschefen Annika Malmqvist i Ystad.

– Jag har inte uppfattningen att värmen är något problem. Vi har en medicinsk koll på folk att har bra vätskebalans, säger hon.

En annan grupp som kan vara i riskzonen är små barn som blir uttorkade snabbare än vuxna.

På förskolan Kosmos i Ystad har man ändrat schemat lite för att kunna vara inomhus under de varmaste timmarna. De har också åkt till havet med de större barnen, berättar förskolläraren Susanne Andersson.

Annons

– Jag tycker att vi har fått bra kläm på det och vi har en fin gård som vi kallar för skogen där barnen kan vara i skuggan. Vi erbjuder vattenmelon och andra svalkande saker att äta.

Har ni rutiner för långvarig värme?

– Vi känner ju själva att det inte är normalt att gå ut under dagen när det är så här varmt. När klockan börjar bli tre-halv fyra blir det lite lättare att vara ute. Vi har haft vattenlek i skuggan och till slut fick vi ta slangen och spruta lite vatten så att barnen kunde svalka sig igår eftermiddag, säger hon.

Liv Akne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons