Rustar för torka: Vattnet stängs av på måndag kväll

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

På måndag kväll stängs vattnet av under några timmar i hela den östra delen av Ystads kommun. Orsaken: kommunen vill rusta sig inför framtida torkperioder.

Va-enheten ska utföra underhåll i vattenverket i Glemmingebro på måndag, den 13 augusti. Mellan klockan 21 och midnatt kommer hela den östra kommundelen att få lågt vattentryck.

– Det kommer att komma vatten ur kranarna men det kan vara väldigt dåligt tryck, speciellt för dem som bor längst ifrån vattenverket, i Örum till exempel, säger Peter Svensson som är driftingenjör på kommunens va-enhet.

Kommunen tipsar allmänheten om att tappa upp vatten i förhand.

När arbetet är utfört finns det risk för missfärgat vatten. Om det är det så ska man låta det rinna en stund och inte tvätta några kläder förrän vattnet är klart igen.

– Om det är olika tryck i ledningsnätet så kan det släppa lite järnpartiklar, och det är det som missfärgar, säger Peter Svensson.

Orsaken till underhållsarbetet är att kommunen vill trygga vattenförsörjningen i de östra kommundelarna inför framtiden. Under måndagskvällen bryter man strömmen i vattenverket och förbereder för eventuell utbyggnad av kapaciteten.

– Nu har vi inte haft bevattningsförbud i år men vi vet inte om det blir så till nästa sommar, så vi måste ligga steget före och förbereda oss, säger Peter Svensson.

Arbetet under måndagen kan gå fortare än de aviserade tre timmarna, men för säkerhets skull flaggar VA-enheten för att vattentrycket är lågt ända fram till midnatt.