"Vi såg honom lämna lägenheten"

Ystad Artikeln publicerades

Den 47-årige man som kallas gryningspyromanen häktades på lördagseftermiddagen misstänkt med sannolika skäl för grov mordbrand.

Nya bevis från polisen lades då fram.

- Vi såg honom lämna lägenheten på Bollhusgatan 8.

Strax innan branden på Bollhusgatan i Ystad upptäcktes, såg poliserna den 47-åriga mannen lämna huset. Det var ett av skälen till att mannen nu häktats, på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

47-åringen, som kallas gryningspyromanen blev den 1 december delgiven ett vitesbeslut om 2000 kronor. Beskedet gjorde honom arg och hotfull. När det ett par timmar senare brann på två adresser i centrala Ystad ville polisen ha tag i mannen, som är dömd för försök till mordbrand.

Flera spaningspatruller placerades ut, bland annat kring Sankt Knuts torg. Spananarna var på plats vid 22-tiden och en av patrullerna fanns rakt utanför huset på Bollhusgatan 8. Klockan 02.36 såg poliserna den misstänkte 47-åringen lämna huset. Han hade då trätt svarta tubsockar utanpå sina kängor.

Ett par hundra meter bort, på Österportstorg, greps mannen av en annan patrull. Poliserna på Bollhusgatan lyckades bryta sig in i huset och upptäckte då att det brann. Brandförloppet var nästan explosionsartat och räddningen kom i sista stund.

- – Det var minuter från att hela huset varit övertänt, säger kammaråklagare Magnus Johansson.

Den 47-årige mannen nekar till anklagelserna och vill inte säga något, varken i polisförhör eller under häktningsförhandlingen. Hans advokat Matts Johnsson tycker trots polisens vittnesuppgifter inte att bevisningen är stark.

– Polisen har inte hittat verktyg eller någon nyckel som visar hur min klient skulle ha tagit sig in i det låsta vindsutrymmet, säger han.

På måndag ska 47-åringen besluta om Matts Johnsson ska överklaga häktningsbeslutet.

Åtal ska vara väckt senast den 17 december