Villa Strandvägen blev Årets restaurang

Malmö Artikeln publicerades
Daniel Müllern.
Daniel Müllern.

Magasinet Skåne har haft sin årliga Skånes bästa-gala. Villa Strandvägen korades till Årets restaurang.

Magasinet Skåne höll sin årliga Skånes bästa-gala på onsdagskvällen, på Mötesplats Tejarp i Klågerup.

"2016 var året då vi frossade i surkål och kimchi, åkte på utflykt till ett korvkafé utanför Kristianstad, handlade frukt och grönt från Kullahalvön och mötte storstaden Malmö i en saluhall. Det var också året då en slottsfrus kamp för historiens kvinnor gav behövligt hopp om framtiden", skriver Magasinet Skåne på sin hemsida.

Villa Strandvägen i Ystad skriver på sin hemsida att man erbjuder en kulinarisk upplevelse i världsklass.

"Daniel Müllern, en av Sveriges mest prisbelönta kockar, bjuder in till sitt kök med plats för cirka 40 personer där han skapar rustik och klassisk mat tillagad på modernt vis."

Villa Strandvägen koras till Årets restaurang av Magasinet Skåne med motiveringen: "För att Daniel Müllern – i dag en av våra mest välkända krogprofiler – skapade klassisk matlagning med franska toner som gjorde att både vi skåningar och långväga foodies sökte oss till denna vackra restaurangbyggnad mjukt inbäddad i sandskogen."

Övriga vinnare på Skånes bästa-galan:

Årets bästa Skåning: Alexandra von Schwerin.

Motivering: "Med lika delar lust och vrede har hon kämpat för att vidga historien, rätta till alla fel och lyfta fram alla förebilder som glömts bort. Själv är hon en engagerad och frispråkig förebild som visar hur EN människa kan förändra världen på sitt helt egna sätt."

Årets Kafé: Kaka på Kaka

Motivering: "Med personlighet, omsorg om gästerna och hembakad fika har vinnaren skapat en plats där småskaligheten står i centrum. Det uppskattar vi och inte minst de många stamkunderna."

Årets omväg: Sotnosens korvkafé

"För att våga gå sin egen väg, för det personliga tilltalet och för den stora kärleken till hantverket. Och så för alla goda korvar förstås."

Årets mataffär: Odlat & Utvalt

Motivering: "Med stort engagemang och känsla för kundernas behov har vinnaren skapat en butik som inte kompromissar med varken kvalitén eller den personliga servicen."

Årets matproducent: Surtantens syrade, Jenny Neikell

Motivering: "Kombinationen av traditionellt hantverk och känsla för tidens smaker har tagit vinnarens produkter från det egna köket ut till konsumenterna, och i sin prisbelönta bok förmedlat kunskap och handfasta råd om hur vi alla mår bättre av att fermentera."

Årets butik: AB Småland

Motivering: "Med naturlig estetik, inspirerande hantverkskunnande och känsla för tidens hållbarhetstänk har vinnaren skapat en butik som andas både stil och skog."

Årets övernattning: Lilla Råkeholm

Motivering: "Med charm, generositet och känsla för stil har vinnaren skapat en plats där man omgiven av grönska och fågelkvitter kan njuta, sova gott och vakna utvilad."

Årets kultur: Ni kan kalla mig Ernst

Motivering: "Med stor kärlek till sin huvudperson har vinnaren skapat ett starkt porträtt av en människa som fick kämpa för rätten att vara sig själv – och som därigenom blev en skånsk ikon inom sin genre."