Annons

Vin(nare) firar tioårsjubileum

Efter två katastrofår hoppas Claes Olsson och Thorsten Persson att sommaren ska bjuda på sol i stället för regn. I helgen hölls säsongens första visning på Österlenvin – samtidigt som de passar på att fira tio år. – Vi kommer att hålla med 2 000 stockar – det är nästan ett heltidsjobb, säger Thorsten Persson.
Ystad • Publicerad 8 juli 2013
Carolin Mårtensson, Maria Nilsson, Mattias Hansson och Niklas Nilsson njöt av rundvandringen och provsmakningen på Österlenvin.
Carolin Mårtensson, Maria Nilsson, Mattias Hansson och Niklas Nilsson njöt av rundvandringen och provsmakningen på Österlenvin.Foto: 
Älskad hobby. I tio år har Thorsten Persson med stor kärlek och passion odlat druvor på Ekesåkra. Ett jubileum som är värt att fira.
Älskad hobby. I tio år har Thorsten Persson med stor kärlek och passion odlat druvor på Ekesåkra. Ett jubileum som är värt att fira.Foto: 
Vinentusiaster. Vinodlaren Thorsten Persson är lika skicklig på att få besökarna som druvorna att trivas. ”Vi har beställt 2,5 kilometer nät för att hålla fåglarna borta”, berättar han under turen.
Vinentusiaster. Vinodlaren Thorsten Persson är lika skicklig på att få besökarna som druvorna att trivas. ”Vi har beställt 2,5 kilometer nät för att hålla fåglarna borta”, berättar han under turen.Foto: Sprisse Nilsson

Strålande solsken och rankor i blom. Österlenvins eldsjälar har gott hopp om en bra skörd i år.

De elva besökarna som i lördags passade på att få en tur på gården var imponerade – att odla vin i Sverige låter för många som en omöjlig uppgift.

Annons

– Fast mest imponerade brukar de vara efter provsmakningen. Att vinet är odlat på Österlen och smakar gott. Det är på gränsen att det går att odla vin här.

Så pass gott att det har en strykande åtgång på Systembolaget. Rosé­vinet från 2011 tog slut samma dag som det börjades säljas på System­bolaget.

– Vinet blev fantastiskt bra och vann en bronsmedalj, säger Thorsten Persson.

Trots hyllningar och bra recensioner är vin inget som de två odlarna kan leva på. I stället är tillverkningen en hobby – i stället för att spela golf. Medaljerna jämförs med hole-in-one.

– Att sköta odlingen är ett heltidsjobb, ett trevligt sådant. Det är meditativt att gå runt bland rankorna, man får motion och kan tänka. Men om vi skulle ta betalt för vad det kostar att producera hade flaskorna kostat flera tusen kronor styck.

Om man har turen att få köpa en flaska på systemet ligger priset på 198 kronor.

Det har gått tio år sedan de satte sina första vinrankor på gården i Ekesåkra, som ligger två kilometer från Sandhammaren och sakta men säkert har odlingen växt på både bredden och höjden.

– Det tar fyra år efter att man planterat druvorna tills att de ger skörd. Vi har i dag 1 000 rankor gröna druvor och 700 röda. Nästa år är vi uppe i totalt 2 000 stockar, säger Thorsten Persson.

I bästa fall får de ut en flaska per stock, om vädret är bra och det inte blir missväxt.

– Det är sockerhalten och fuktig­heten som avgör att vi satsar på rosévin, att göra ett bra rött vin är svårare.

Annons

Att besöka gården och sedan smaka på vinet tycker besökarna är trevligt. Ännu trevligare är det om man har några flaskor Österlenvin i vinkällaren som väntar på att korkas upp.

– Vi köpte två flaskor av rosévinet från 2011. Det är roligt att komma hit och se hur vindruvorna odlas och få en anknytning, säger Maria Nilsson.

Efter rundvandringen fick gästerna smaka på vinet från fjolårets skörd som enligt Thorsten Persson har potential att bli en hole-in-one.

– Vi får väl försöka köpa nya flaskor när vinet kommer ut – så kan vi använda det i våra vinprovningar, säger Maria Nilsson.

Taner Caliskan
Ita Jablonska
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons