von Brömssen i ny långfilm

Ystad Artikeln publicerades

Tomas von Brömssen gör en av rollerna i regissören Ella Lemhagens nya långfilm Kronjuvelerna. De första scenerna spelas i dagarna in i Kåseberga och på Hammars backar.

Filmteamet är på plats vid en dammig grusväg som leder upp mot krönet av de vackra och ändå dramatiskt böljande backarna.

– Det är en plats som i filmen kallas den vackraste platsen, säger Ella Lemhagen.

Hon berättar att Kronjuvelerna har en sagoton, och hon liknar sin nya film vid en skånsk filmklassiker, Den enfaldige mördaren av Hans Alfredson.

– I Den enfaldige mördaren fanns en ond fabrikör. Det har vi också. Och så finns det de goda krafterna, som Alfredsons änglar.

Ella Lemhagen är glad att för första gången få jobba med Tomas von Brömssen. Hans motspelerska är Alicia Vikander, känd från bland annat teveserien Andra Avenyn.

Det finns flera namnkunniga skådespelare i rollistan, men Ella Lemhagen kan inte avslöja vilka eftersom alla kontrakt inte är skrivna.

– Jag har bara önskeskådisar, säger hon.

Ella Lemhagen nådde stora framgångar med sin senaste film, Patrik 1,5. I dagarna hade den premiär i USA.

Kronjuvelerna äger enligt filmens producent Leif Mohlin rum i en sorts Sverige utan att några platser är klart definierade. Sånär som på tre filmdagar på Österlen spelas filmen in i Litauen som enligt Mohlin har tacksamma, filmiska miljöer.

Men trots efterforskningar i Litauen lyckades man inte hitta någon vackrare plats än Hammars backar.

På nästan samma plats spelades härom året in den prisade långfilmen De bästa av mödrar. Så visst är det något speciellt filmiskt här.

I filmen spelar Alicia Vikander en ung kvinna som anklagas för att ha varit inblandad i ett mord. Hon förhörs av en kommissarie, spelad av Tomas von Brömssen. Hon berättar sitt livs historia för honom.

Filmen har premiär sommaren 2011. Den ska också bli en tv-serie i tre avsnitt som enligt planerna ska sändas julen 2011 i SVT.