Wallanders värld i ny bok

Ystad Artikeln publicerades

Kurt Wallander lever vidare trots att Henning Mankell skrivit sin sista bok om Ystads numera världsberömde kommissarie. Nu kommer en reportagebok som tar avstamp i Wallanderland.

Annika McClintock ger tillsammans med fotografen Anders Roos ut "Wallanders värld", en bok med porträtt av personer som på olika sätt medverkar i eller jobbat med filmer som gjorts med Kurt Wallander.

Annika McClintock intervjuar lokala kändisar som lurblåsaren Roland Borg och Ingvar "hallå hallå" Persson från Fritidsbaren – men också förvånansvärt många doldisar som inte alls är så allmänt kända.

Dessutom tar hon upp platser i Wallanders värld, kopplade till lämpliga citat från böckerna, och gör kulturhistoriska fördjupningar.

Boken på lite drygt 200 sidor illustreras av Anders Roos fotografier som är vackra utan att vara insmickrande. Här är bilder av exempelvis småbåtshamnen i Ystad med bänken som Kurt Wallander brukar uppsöka när han ska fundera över något fall. Man gör nedslag runt om på Österlen – i Fyledalen, vid Brösarps backar och i Simrishamn. Över allt är Wallander närvarande.

– Ibland undrar man. Lever Kurt Wallander – alla pratar om honom som om han gjorde det, säger Annika McClintock som kommer från Lund men bor i Folkestorp utanför Ystad på somrarna.

Vi träffar henne på klassisk Wallandermark, på Fridolfs Konditori. Fiket avhandlas naturligtvis i hennes bok.

Wallander har blivit en hel industri – och har gett Annika McClintock en orsak att forska i de mest skilda ämnen med anknytning till Ystad, Österlen och Wallander.

– Vet ni att förr gick hamnen upp ända hit? Och Konstmuseet här vid torget byggdes i samband med den stora fritidsutställningen 1936.

Boken har parallella texter på svenska, engelska och tyska och är naturligtvis gjord med tanke på alla turister som kommer till Ystad och Österlen för att gå i Wallanders fotspår.

Det är annars relativt lugnt på Wallanderfronten just nu men Annika McClintock tror att intresset för den grubblande kommissarien kommer att hålla i sig.

Den 24 juni klockan 12.00 utanför bokhandeln i Ystad är det boksläpp.