YA tog tempen på turistmålen

Ystad Artikeln publicerades

Med sommaren kommer både värmen och turisterna. Men hur ser det ut med temperaturen i lokalerna dit folk tar sig, var kan man svalka sig och var ska man förbereda sig för hetta. Vi gick ut och tog tempen på fyra kända platser.

Véronique Chapron och Guy Chapron var nöjda med luften inne på konstmuseet.
Foto: Stina Zinsmeister
Véronique Chapron och Guy Chapron var nöjda med luften inne på konstmuseet.

Konstmuseet, varierande temperaturer 22-25 °C

Inne på konstmuseet har varje rum sin egen temperatur vilket regleras efter vad utställningen kräver. Varmast var det på bottenplanet och i receptionen med omkring 25 grader. Véronique och Guy Chapron var nöjda med luften i byggnaden.

– Det är behagligt tycker jag, men vi kommer ifrån Frankrike och där är det jättevarmt så för oss är allt skönt här, säger Véronique Chapron.

Sebastian Goksör förbereder sig för en varm sommar på jobbet.
Foto: Stina Zinsmeister
Sebastian Goksör förbereder sig för en varm sommar på jobbet.

Klostret, 26-27 °C

– Här är det varmt och svettigt, byggnaden gör att det nästan blir varmare inne än ute, förra året var det många som vände direkt i dörren. En klimatanläggning är något som står högt upp på önskelistan. Byggnaden är väldigt känslig och också skyddad men det är absolut inte omöjligt att få in en anläggning, säger museichefen Sebastian Goksör.

Framförallt är det ovanvåningen som blir varm under sommarhalvåret, förra året var det över 30 grader vissa dagar. Inne i klosterkyrkan är det dock alltid något svalare.

 

Anna Sonesson fläktar sig med boken Övergivna slott.
Foto: Stina Zinsmeister
Anna Sonesson fläktar sig med boken Övergivna slott.

Biblioteket, 23 °C

Efter en tuff sommar förra året kan personalen nu se fram emot en sommarsäsong med svalare lokaler.

– Förra året var det hemskt, då var vi helt utan ventilation i slutet av sommaren eftersom den skulle bytas, nu är det mycket skönare här inne. Just nu är det runt 23 grader men det är inget vi kan garantera och det stiger också under dagen. Men än så länge är det behagligt. Vi har också extrafläktar om det skulle behövas, säger Anna Sonesson och tar med sig boken Övergivna slott att använda som solfjäder.

 

Ebba Jansen och Johanna Persson ser med lugn på den kommande värmen.
Foto: Stina Zinsmeister
Ebba Jansen och Johanna Persson ser med lugn på den kommande värmen.

Ystad Studios Visitor Center, runt 23 °C

– Här är det svalt och skönt. När det är riktigt varmt ute är det många som ligger på stranden men ett tips är att komma hit istället. Och så har vi även årets fläkt, säger Johanna Persson och trycker på en knapp på väggen. Det tar bara någon sekund innan en stark, kall och behaglig vind kommer ner från taket innan hon lika snabbt stänger av den igen.

Ebba Jansen är inne på sin tredje jobbdag här.

– Jag tycker det är skön temperatur här, man kan utan problem ha helt vanliga jobbkläder på sig.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.