YA:s badkorrar: Kallare i vattnet – men vi badar ändå

Brantevik Artikeln publicerades
Lena Mårtensson med hunden Seija. Lena är den senaste i raden av tillkomna badkorrespondenter.
Lena Mårtensson med hunden Seija. Lena är den senaste i raden av tillkomna badkorrespondenter.

De senaste veckorna har badarna varit bortskämda med temperaturer på över 20 grader på vissa håll längs syd- och östkusten.

Men nu har vinden vänt och gjort det svalare i vattnet. Men YA:s badkorrespondenter badar på ändå. Här är deras veckorapport.

Lena Mårtensson, som är den senast tillkomna badkorrespondenten, badar varje morgon i Brantevik. Hon tycker inte att det blivit så värst mycket kallare ännu. Under onsdagsmorgonen var det 17 grader.

– Det var jätteskönt i morse men Brantevik är annorlunda eftersom vi har klippbad. Det är faktiskt många som åker hit för att få bada från stege. Det känns lite kallare men är väldigt behagligt och skönt.

För Brantevik är det inget ovanligt med 17 grader i vattnet. Det är snarare de höga temperaturerna vi haft hittills under juni månad som har varit exceptionella.

– Det här är väldigt normal temperatur för Brantevik på sommaren. Man kan ligga i och simma lite, säger Lena Mårtensson.

Fakta

YA:s nyaste badkorre

Namn: Lena Mårtensson.

Bor: Brantevik.

Gör: Engagerad i ensamkommande ungdomar som god man.

Ålder: 72

Hur ofta badar du? Jag badar varje morgon, i år började jag den 18 april. Vi är några som tävlar om att börja bada så tidigt som möjligt varje år. Sedan badar jag in i oktober . Vi har ju ett klippbad här i Brantevik och när det stormar är det farligt.

Accessoar: Bara en handduk. Först tar vi en runda på Grönet med vår hund Seija. Då är det skönt att hoppa i efteråt. Seija är alltid med.

Visa mer...

Gunnel Karlstedt, korrespondenten som driver kiosken i Sandhammaren, har märkt att vinden har vänt.

– Det är västlig vind nu istället för ostlig och då brukar det bli kallare. Det sjönk en grad i dag och en i går, säger hon.

Gunnel Karlstedt badar på ändå. Men hon har en invändning mot att YA publicerar den temperatur hon mätt upp tidigt varje morgon.

– Jag tycker det är lite synd att jag tar tempen så tidigt på morgonen, för det är alltid varmare på eftermiddagen och det vill jag att besökarna ska veta.

När värmen har sjunkit har också besökarna tagit en paus från strandlivet.

– De senaste dagarna har det varit absolut tomt på människor, nästan inga. Helgen var relativt fullt. Jag har ändå haft öppet i kiosken sedan 1 juni, det är en service. Jag bjuder på min pensionärstid, säger Gunnel Karlstedt.