YA:s sportreporter mästare på att resa

Ystad Artikeln publicerades

Torra texter och massor med fakta är inget för Fredrik Sörensson. I brist på en bra resbok tog YA:s sportreportern saken i egna händer. – Jag har varit med om och sett så mycket, nu vill jag inspirera andra.

Den är fullspäckad med bilder och kryddad med spännande fakta. Fredrik Sörenssons bok ”Svenskens guide till planeten” är inget man släpar med på resan – i stället avnjutes den bäst i myssoffan.

– Boken handlar om människor som jag har mött och vad jag har upplevt.

Vilket är en hel del. Sportreportern är nämligen en riktig globetrotter med 61 länder avprickade på världskartan.

Återvänder gärna

– Det är inget mål att beta av så många ställen som möjligt – i stället åker jag gärna tillbaka till samma plats flera gånger. Allt började med att jag studerade i Florida en termin. Jag var 27 år och tänkte: Att vara utomlands en längre tid är väldigt skönt. Sedan dess har det blivit minst en långresa per år.

Alla fotograferade och dokumenterade av Fredrik Sörensson.

– Jag har tagit alla bilder i boken själv och materialet är uppsamlat under sju år. Då bilderna från min Kubaresa blev exceptionellt bra har det kapitlet fått större utrymme.

Påskön, Kuba, Rio de Janeiro, Senegal, Zanzibar, Berlin, Island, Laos, Tibet och Sri Lanka betas av på bokens 128 sidor.

– Bästa resmålet ur helhetssynpunkt är Sydostasien och framför allt då Thailand. Det är trevliga människor, härligt väder, god mat, bra kommunikationer och vettiga priser. Landet har bra infrastruktur och man vet vad man får. Men rent upplevelsemässigt är det inte mycket som slår Mongoliet och Tibet – det var en häftig upplevelse.

Värsta resmål har han inget – det är nämligen de jobbiga resorna som förblir ett minne för livet.

– Alla länder har sin charm och jag minns mer en jobbig resa till Senegal än två veckor i Thailand.

Nästa drömmål

Fredrik Sörenssons nästa drömmål är Japan eller Centralamerika, även Grönland och Svalbard finns med i tankarna.

– Brasilien är ett land som jag gärna skulle återvända till, jag var där för tre och ett halvt år sedan och skulle vilja se mer.

För det mesta reser han med kompisar – men det har hänt att sällskap saknats.

– Det är praktiskt svårare att resa själv. Men framför allt tråkigare då man inte har någon att dela förberedelser och minnen med.

”Svenskens guide till planeten”, med en prislapp på runt 260 kronor, kommer ut i handeln nästa vecka. Redan nu finns planer på en uppföljare – men först väntar fler äventyr.

– Vart jag reser kvittar egentligen, bara det kittlar min resnerv. Jag vill känna pirret i kroppen och få gåshud när jag reser, säger Fredrik Sörensson.