Ystad är tredje största hamnen

Ystad Artikeln publicerades

Ystad är den tredje största hamnen i landet om man ser till antalet passagerare.

Det framgår av statistik för fjoråret från Passagerar­rederiernas förening.

I fjor passerade 1,8 miljoner passagerare Ystads hamn.

Det är den ökande färjetrafiken till Polen som gör att Ystad har gått från fjärde till tredje största passagerarhamn i landet, enligt statistiken som dock hamnchefen Björn Boström ställer sig lite tveksam till.

– Vi har under flera år varit den tredje största hamnen. Jag vet inte riktigt hur de räknar. Vi utgår från statistiken för Sveriges hamnar, säger han.

Enligt statistiken från Passagerarrederierna ökade färjetrafiken från Polen totalt med 13 procent jämfört med 2009. En ökande ström av svenska turister är en förklaring till uppsvinget, enligt Jolanta Comstedt, passagerarchef på Unity Line som tillsammans med konkurrenten Polferries står för den polska färjetrafiken i Ystad.

– Polen har blivit attraktivt, säger hon.

Mycket arbetsresor

Men enligt Jolanta Comstedt har också strömmen av passagerare på andra hållet ökat. Det rör sig mycket om arbetsresor.

– Många polacker åker för att jobba i Norge. Då är Ystad en förbindelselänk, säger Jolanta Comstedt.

Tittar man lite närmare på statistiken visar det sig att Unity Line hade lite drygt 290 000 passagerare i fjor, en ökning med en procent. Polferries redovisar 142 000 passagerare, en ökning med hela 16 procent.

Stark ställning

Däremot minskade antalet passagerare till och från Bornholm med drygt sju procent och slutade, som YA tidigare redovisat, på nära 1,2 miljoner passagerare. Med andra ord minskade passsagertrafiken totalt i Ystads hamn, som ändå håller sin starka ställning bland landet hamnar. De andra hamnarna tappade ännu fler passagerare.

Färjetrafiken i landet har drabbat hårt av lågkonjunkturen.

Flest passagerare hade Stockholm som under 2010 passerade Helsingborg som största passagerarhamn.