Ystad djurpark förlänger säsongen – för första gången

Skårby Artikeln publicerades

Den extremt varma sommaren innebar färre besökare till Ystad djurpark. Det är en av anledningarna till att parken nu, för första gången, förlänger säsongen ett par helger in i oktober.

– Det är ju grönare, skönare och vackrare nu än vad det har varit under nästan hela sommaren, säger djurparkens Ingemar Knutsson.

Ingemar Knutsson och Christina Lilius-Knutsson på Ystad djurpark.
Ingemar Knutsson och Christina Lilius-Knutsson på Ystad djurpark.

Ystad djurpark skulle som vanligt stänga för besökare efter den sista helgen i september som nu stundar.

Men så blir det inte i år.

– I Ystad pratar många om att de vill förlänga sommarsäsongen, och det har även vi gjort tidigare. Men det är först i år som vi känner att nu är det dags, säger Ingemar Knutsson som driver djurparken tillsammans med hustrun Christina Lilius-Knutsson.

Ystad djurpark kommer att hålla extraöppet den 5-7 samt 12-14 oktober.

– Det kommer att vara kortare dagar, alltså öppet mellan klockan 10 och 14, men så kommer det också att vara reducerat entrépris. Detta blir ett test. Vi hoppas på fint väder och att folk tar chansen att komma hit, och sedan får vi utvärdera det hela, säger Ingemar Knutsson.

Paret Lilius-Knutsson har i veckan hållit avslutningsfest för de 35 sommarjobbarna.

”Det har varit ohyggligt varmt, torrt och brunt”

– Under lågsäsongen är vi nio som jobbar, så det är förstås stor skillnad, säger Ingemar Knutsson.

Besöksstatistiken är inte klar ännu, men den rekordheta sommaren har utan tvivel varit negativ för Ystad djurpark konstaterar Ingemar Knutsson.

– Det har ju varit ohyggligt varmt, torrt och brunt. De flesta, även vi själva förstås, har väl sökt sig till stranden så ofta de kunnat, och annars inte gjort så mycket alls.

– I fjor, efter den kalla blöta sommaren, sa vi att det kan väl inte bli värre än så här – i alla fall vädermässigt. Men faktum är att vi har nog lidit mer av den här sommarens väder, som varit extremt åt andra hållet. Tur att vi har badet i alla fall, det har varit fullt i bassängerna hela sommaren.

Årets satsning på de afrikanska kattdjuren servalerna har annars fallit väl ut, tycker ägarna.

– Vi har märkt att katterna varit väldigt uppskattade av besökarna, och – peppar, peppar – så har djuren acklimatiserat sig mycket bra, säger Ingemar Knutsson.

Serval på Ystad djurpark.
Serval på Ystad djurpark.

Vilka satsningar som kan komma i framtiden för djurparken som snart har haft öppet i 25 år vill paret Lilius-Knutsson vänta med att svara på.

– Vi får återkomma om det, vi måste landa efter den här sommaren. Och som vanligt arbetar vi vidare under terminerna med eleverna på naturbruksprogrammet på Ystad gymnasium, som nu har riksintag. Så vi har att göra, säger Ingemar Knutsson.