Planen: Så ska de få landslaget till Ystad

Ystad Artikeln publicerades
Ystad Saltsjöbad hoppas få hit det svenska landslaget till uppladdningen inför VM i Ryssland nästa år.
Foto:Christian Andersson/Jonas Ekströmer
Ystad Saltsjöbad hoppas få hit det svenska landslaget till uppladdningen inför VM i Ryssland nästa år.

Så fort det stod klart att Sverige kommer spela VM i Ryssland nästa år lade Ystad Saltsjöbad upp en plan.

Förhoppningen är att truppen ska ladda inför mästerskapet i Ystad.

Direkt efter bragden i playoffmatchen i måndags kväll – då Sverige lyckades kvalificera sig till VM i Ryssland 2018, genom att hålla nollan mot Italien på bortaplan – så satte Ystad Saltsjöbad i gång med arbetet att försöka få landslaget att förlägga mästerskapsuppladdningen till Ystad.

"Vi kommer kontakta dem, redan i går (läs måndag) så lade vi en plan", hälsar Ystad Saltsjöbads vd Anders Nilsson i ett mejl till YA.

"Dock är det som vanligt, vi får se på datumen så vi kan samt att de är intresserade", fortsätter han något försiktigare.

Anders Nilsson kunde dock avslöja att Ystads kommun redan är med på tåget.

– Vi hade en dialog i går kväll, i euforin av världens sämsta match – men som hade en fin utkomst, bekräftade turistchef Marie Holmström på tisdagen.

– Anders är jättesugen på att försöka attrahera landslaget hit. Det har varit tillfällen när de har varit väldigt intresserade av att komma men tyvärr har det fallit på olika saker som vi inte har kunnat påverka.

Någon aktiv insats har ännu inte gjorts av kommunen. På måndagsmorgonen hade man en snabb intern dialog, berättar Marie Holmström.

– Mer har vi helt enkelt inte hunnit än. Men vi är inte för tidigt ute, snart kommer fler intressenter att träda fram.

Vad blir kommunens roll?

– Vi kan ju erbjuda fantastiska träningsmöjligheter på Sandskogens idrottsplats. Och tillsammans med en anläggning som Ystad Saltsjöbad kan vi komplettera varandra alldeles ypperligt.

– Det finns ett intresse för kombinationen och det är det vi måste jobba vidare på. För vår del handlar det om att stötta och visa landslaget att vi gärna vill ha hit dem.

Marie Holmström bekräftar uppgifterna om att det inför EM i Frankrike var väldigt nära att svenskarna laddade upp just i Ystad och på Saltan. Men man föll på mållinjen – uppladdningen förlades till Båstad i stället.

– Och det berodde tyvärr på sånt vi inte kan påverka, datum som inte har kunnat synkroniseras helt enkelt, med fullbelagdhet och så, säger Marie Holmström.

– Det finns ju en daglig verksamhet på Ystad Saltsjöbad som snurrar på med andra kunder.

Vad skulle det betyda att få hit landslaget inför VM?

– Det skulle innebära väldigt mycket publicitet, lyfta våra anläggningar och staden – men också hela sydöstra Skåne. Det blir även en kickback för alla som jobbar med fotboll i regionen och visar att det här är ett riktigt bra ställe att utöva sporten på, säger Marie Holmström.