Ystad kopplar greppet om kafékulturen

Ystad Artikeln publicerades
Söderberg & Sara är tillsammans med Olof Viktors nominerade till årets kafé.
Foto:Mark Hanlon
Söderberg & Sara är tillsammans med Olof Viktors nominerade till årets kafé.

Ligger Sveriges bästa kafé i Ystad? Sannolikheten för det är stor.

När krogguiden White guide på fredagen presenterade de nominerade till årets kafé återfinns två av fem nominerade i Ystads kommun. Både Olof Viktors i Glemmingebro och Söderberg & Sara på Österportstorg är nominerade i den finaste klassen.

Förra året plockade Söderberg & Sara hem titeln i klassen årets stjärnskott, men nu är det kampen om mästartiteln som gäller.

– Jag blev helt mjuk i benen när jag fick reda på det. Det är en bekräftelse på att det vi gör är rätt även om vi jobbar så mycket att vi knappt hinner andas, säger Tilde Möller på Söderberg & Sara.

För tillfället är hon i Malmö dit Söderberg & Sara nyligen har expanderat med ett nytt kafé vid Sankt Knuts torg. Basen har det fortfarande i bageriet och kaféet på Österportstorg. Därutöver driver de också Kafferosteriet i Örum.

Olof Viktors var nominerade i huvudklassen även förra året och 2013 så vann de.

– Det är väldigt spännande och hedrande och väldigt kul att Ystad har två nominerade, säger Mårten Göthberg, vd på Olof Viktors.

Deras framgångsrecept är enligt honom ett sammansvetsat team som har jobbat ihop under många år. Nomineringen betyder mycket för verksamheten.

– Det är ett kvitto på att det vi gör är bra. Det ger självförtroende och så leder det till att nya kunder hittar ut till oss, säger Mårten Göthberg.

De övriga nominerade till årets kafé är: da Matteo i Göteborg, Kaffeverket i Stockholm och Mellqvist Kaffebar i Stockholm. Vinnarna presenteras på en gala i Stockholm 8 juni.

Ystad kommer således att finnas på plats med en delegation i klassen årets kafé som är lika stor som Stockholms.