"Ystad lyckligt lottat" – inbrotten minskar

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Bass Nilsson/Jonas Ekströmer

Antalet anmälda bostadsinbrott har varit färre i Ystad de senaste åren. Samtidigt har grannsamverkan fått ett uppsving.

– Det viktiga är att man börjar prata, säger Patric Nihlén, polis.

Antalet bostadsinbrott tenderar alltid att öka under årets mörka månader och under allhelgonahelgen rapporteras allra flest inbrott i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Men i år verkar Ystad ha varit förskonat under denna notoriska inbrottshelg. Endast en stöld genom inbrott, då i kolonistuga, anmäldes till polisen förra helgen.

Och någon hösttopp märktes inte av i Ystad i fjor heller. Under oktober 2016 anmäldes inga bostadsinbrott och under november endast ett, visar statistik från BRÅ.

Faktum är att antalet anmälda inbrott i villor och lägenheter har varit färre än vanligt i kommunen de senaste åren. Under fjoråret anmäldes endast 28 bostadsinbrott i Ystad – försök och fullbordade – jämfört med 51 stycken 2015 och 60 stycken 2014.

Polisens egna siffror visar att det från den 3 november i fjor till den 2 november i år har begåtts totalt 32 inbrott och inbrottsförsök i kommunen.

– Tittar man över hela landet är Ystad ganska lyckligt lottat, konstaterar Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad.

Men han påpekar också att om tjuvarna inte slår till här så gör de det någon annanstans.

– Den här årstiden kommer alltid inbrotten. Minskar det här så stiger det på andra ställen. De som drabbades hårt förra året är kommunerna väster om oss, säger Patric Nihlén.

– Det är det som är så frustrerande, både för oss poliser och för dem som drabbas – man vet aldrig var de slår till.

Han tycker att det är positivt att grannsamverkan har blivit allt vanligare. Nu i november ska konceptet bland annat komma i gång i Svarte.

– Sen kan man faktiskt prata med sina grannar ändå, utan att koppla in polisen. Det viktiga är att man börjar prata och talar om för sina grannar när man är borta, då kommer man väldigt långt.

Nyligen startade polisen i sydöstra Skåne också projektet Vaksam, i samarbete med lokala trafikskolor och brukshundsklubbar. Det går ut på att hundpromenader och körlektioner förläggs till inbrottsdrabbade områden, för att minska risken för ytterligare brott.

– Det ska bli intressant att se om inbrotten ökar eller minskar till nästa år i och med insatsen, säger Patric Nihlén.

Tips!

Så kan du stoppa inbrottstjuven

Riktiga lås på samtliga dörrar och fönster.

Ordentlig belysning utomhus, gärna med rörelsedetektorer. Inbrottstjuvar väljer helst att ta sig in där det är insynsskyddat och där belysningen är dålig.

Timerstyrd belysning och radio som går igång när du inte är hemma.

Tala om för grannarna när du åker iväg och se till att någon tar in posten, skottar uppfarten och liknande.

Källa: Polisen

Visa mer...