Annons

Ystads kommun säger varken ja eller nej till provborrningar

Stark kritik har väckts efter att det brittiska företaget Scandivanadium skickat in en ansökan om att få leta efter uran och vanadin på Österlen. Simrishamns och Tomelillas kommun har hittills sagt nej medan Ystads kommun har lämnat ett mer öppet svar.
Ystad • Publicerad 24 juli 2018

I början av sommaren skickade ett företag in en ansökan om att få leta efter mineraler på Österlen. Ett letande som skulle kunna innebära både borrning och skogsavverkning.

Bergsstaten har gett alla kommuner som berörs av den möjliga mineraljakten möjlighet att yttra sig och Simrishamn och Tomelilla har varit väldigt kritiska till förslaget.

Provborrning i alunskiffer på Österlen för några år sedan då Shell ville undersöka hur mycket olja som fann i skifferlagren.
Provborrning i alunskiffer på Österlen för några år sedan då Shell ville undersöka hur mycket olja som fann i skifferlagren.Foto: Ulrika Wangel
Annons

Yttrandet från Ystads kommun är mer informativt där Jonas Rosenqvist beskriver vad som finns i de berörda områdena med skyddade objekt så som om fornlämningar och Karlsbäcken.

– Vi säger varken ja eller nej i nuläget utan har valt att mer bara faktamässigt svara på frågorna. Det handlar om ett så litet område i Ystad och ansökningen befinner sig ännu i ett tidigt skede så därför valde vi att göra på det här sättet, säger Jonas Rosenkvist, kommundirektör i Ystad.

I yttrandet betonar han att Ystads kommuns landyta till 70 procent består av jordbruksmark där i princip all mark inom det aktuella området håller klass 8 och att jordbruksnäringen parallellt med turistnäringen är viktiga för kommunen.

Stina ZinsmeisterSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons